Word member Sluit je aan bij de club

Goalumn van Caroline Glasbergen: een work-life balance bestaat niet

Caroline Glasbergen is founder van FITSHE. Een 100% natuurlijke eiwitshake, waarin alle voedingsstoffen zitten die je als vrouw nodig hebt om je lichaam na een workout op de juiste manier te laten herstellen. Haar goal: met FITSHE zoveel mogelijk vrouwen over de hele wereld ondersteunen in hun actieve levensstijl. Ze heeft een enorme drive om haar business goal te bereiken en deelt maandelijks haar ervaringen en learnings. Deze keer haar kijk op work-life balance. 

 

foto13-4230

Wanneer ik het woord balans intik op Google poppen er direct vijfentwintig definities op mijn scherm. Balans betekent in financiële termen: “een evenwicht tussen passiva en activa”. Of in de keuken: “een ding waarmee je iets kunt afwegen”. Of – en deze definitie spreekt me het meest aan – “een toestand van rust en harmonie”.

Heerlijk. Rust en harmonie. Niet meer rennen van hot naar her. Niet meer “nergens tijd voor hebben”. Geen eindeloze to-do list met werk wat nooit af is. In een tijd waarin het hebben van tijd het grootste goed is, klinkt een work-life balance heerlijk.

Maar is dat eigenlijk wel haalbaar voor iemand zoals jij en ik die alles uit leven willen halen?

Terwijl ik over dit onderwerp nadenk, bedenk ik me dat het ook een vreemd iets is: ‘een work-life balance’. Welke overenthousiaste life-coach heeft deze term eigenlijk ooit bedacht? Hoezo moet mijn werk in balans zijn met mijn leven? Is mijn werk niet gewoon deel van mijn leven? En is het niet het idee dat je je gewoon –over het algemeen- fijn moet voelen in dat leven? In hoeverre zijn alle dingen die ik wil in het leven überhaupt in balans te brengen? Is een work-life balance niet een utopie en maken we onszelf niet gek met het zoveelste ding op onze to-do list? Namelijk: ook nog eens alles wat we doen even lekker in balans brengen?

Ik kwam erachter dat het niet zo zeer in het woord balans zit, maar meer in het woord alles. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik eerlijk naar mezelf kijk, wil ik gewoon veel te veel. En het moet vaak ook allemaal nu. Toen ik mijn eigen bedrijf startte, merkte ik al snel, dat dat niet kan. Alles doen betekent uiteindelijk dat je alle dingen maar half doet. En juist dat geeft een gevoel van disbalans. Iets half doen geeft mij geen voldoening.

Het welbekende ‘alle ballen hoog houden’, houd je maar zo lang vol. En bovendien leidt het niet tot iets met betekenis. De slogan van een ons allen bekend meubelbedrijf: “Aandacht maakt alles mooier”, is wat mij betreft heel erg waar (hoewel mijn BILLY toch niet mooier wordt, al besteed ik er nog ZO veel aandacht aan, maar dat daargelaten).

Wanneer je iets echt met aandacht doet, geeft het voldoening en voel je je tevreden over het resultaat. Iets snel tussendoor doen zonder aandacht levert vaak maar half (of nog minder) van die voldoening op. En heel veel dingen half doen resulteert uiteindelijk in een hele drukke dag, zonder het gevoel dat je iets hebt gepresteerd. Dan lees je weer eens iets over een work-life balance en denk je: dat moet echt beter. Ik heb dringend een work-life balance nodig! Maar eigenlijk zit er maar één ding op: keuzes maken.

Wat wil je echt? Wat vindt jij belangrijk? Het begon bij mij allemaal met het duidelijk stellen van een goal. En dat goal geeft je richting om de juiste keuzes te maken. Op die manier focus je je aandacht op dat ene goal. En dat heeft consequenties. Something has to give. Maar als je overtuigd bent van je goal, is dat niet erg. Ik doe de dingen die ik doe met zo veel mogelijk aandacht. En elke maand kijk ik eens kritisch of ik nog de juiste dingen doe die leiden tot mijn goal. Dan blijkt overigens altijd dat er af en toe dingen tussendoor glippen. Is dat erg? Nee. Maar het reviewen van mijn keuzes ten aanzien van mijn goal leidt wel tot richting en dat geeft me een gevoel van focus en balans.

Wanneer ik nu work en life op een balans zou leggen, zou de balans absoluut overhellen naar werk. Heb ik dan geen work-life balance? Voor mij is er grappig genoeg meer balans dan ooit. Want als er een ding belangrijk is om mijn goal te bereiken, dan is het wel in balans zijn met mijn eigen gezondheid en wellbeing. Dus voldoende slaap, sport, ontspanning met vriendinnen, familie en lover, zijn ook onderdeel van mijn goal. Wat mij betreft hoeven we het niet meer te hebben over een work-life balance, maar moeten we het hebben over de keuzes die we wel (of niet) maken. Want juist NIET balanceren tussen alles wat we willen, leidt tot rust en harmonie.

Benieuwd naar Caroline’s inspirerende morning routine? Read on!

 

Eve Tomaszewski

Eve Tomaszewski

Eve is founder van The Goaldiggers Club en wil daarmee een plek creëren waar ondernemende vrouwen ervaringen, ideeën, tips & tricks, kennis en skills kunnen delen. Ze wil hen de mogelijkheid bieden om het gesprek met elkaar aan te gaan en inspireren om al hun carrière goals te behalen terwijl ze tegelijkertijd een gelukkig leven leiden.

1 Comment
  1. Heeeeeel herkenbaar. Hoor al heel mijn leven tijdens elk beoordelingsgesprek dat mijn prive-werk balans een ‘puntje’ is…..Laatst ineens een ingeving: een puntje voor wie? Naar wiens maatstaven? Mijn werk lijdt er niet onder, heb geen negatieve beoordelingen, dus what’s the problem?
    Heb er al die jaren mee geworsteld obv andermans visie mbt prive-werk balans …..nu is t genoeg geweest. Time to focus on me, incl ‘buitenhetboekje’ work-life balance 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic