Word member Sluit je aan bij de club

Goaldigger Talk met Ronja Brall, founder Riverstones

Een carrière in de sportbusiness maakte haar niet gelukkig, dus besloot Ronja Brall tijdens een verblijf op Bali drie jaar geleden het roer compleet om te gooien. Ze begon voor zichzelf en startte Riverstones. Een sieradenmerk met in Bali handgemaakte zilveren en gouden sieraden bedoeld om vrouwen te empoweren. Inmiddels worden de sieraden op dertig verkooppunten in vier landen verkocht en is Ronja druk bezig haar merk nog groter te maken. Wij vroegen haar naar haar goals en wat daar allemaal bij komt kijken.

Interview door Eve Tomaszewski
Fotografie door Wayta Patmo

Ronja Brall Riverstones Goaldigger Talk The Goaldiggersclub

Wat is jouw goal en waarom?
“Mijn zakelijke goal is om Riverstones uit te breiden. Ik heb momenteel dertig verkooppunten in Nederland, België, Duitsland en Engeland, maar dat moeten er meer worden. Ik denk zeker dat dat haalbaar is, als ik er veel tijd en energie in stop. Ik zou mijn merk behalve bij winkels en webshops, ook graag bij juweliers en warenhuizen willen zien liggen. Mijn persoonlijke goal is om meer te ontspannen. Omdat ik voor mijzelf werk, ben ik constant bezig met goals stellen en gas geven. Als ik ga slapen, word ik de volgende dag niet uitgerust wakker. In mijn hoofd ben ik constant bezig met werk. Als ik een dag vrij neem, durf ik dat bijna niet op social media te delen omdat ik bang ben dat mensen denken dat ik gek ben als ik aan het chillen ben. Nergens voor nodig natuurlijk. Work hard, play hard. Je moet genieten van het leven. Ik moet daar voor mezelf een balans in zien te vinden. Je komt niet op de beste ideeën als je helemaal kapot bent.”

Welke acties onderneem je om deze goals te bereiken?
“Er loopt tot 20 november een crowdfuning actie. Op de crowdfunding-pagina kan iedereen een Riverstone-kerstcadeau kopen. De prijzen beginnen bij €5 voor een kerstkaart en lopen op tot €13.000 voor een custommade piece gemaakt van fairtrade goud of zilver, plus een all inclusive-trip naar Bali inclusief een bezoek aan de fabriek waar de sieraden van Riverstones worden gemaakt. Met het geld dat ik hiermee binnenhaal wil ik een duurzame fabriek op Bali bouwen. Het is mijn missie om het eerste duurzame en betaalbare sieradenmerk te worden, dat vrouwen inspireert. Daarnaast kan ik sneller groeien als alles op één plek wordt geproduceerd. Door het productieproces efficiënter in te richten, gaat de productie omhoog en kan ik groeien. Hoe ik meer tijd creëer voor ontspanning? Door bewust bezig te zijn met time management en plannen. Ik ben wel goed in plannen, maar mijn valkuil is dat ik onrealistisch plan. Ik plan te veel in een te korte tijd, waardoor mijn planning niet meer haalbaar is en er geen tijd overblijft voor andere dingen dan werk. Ik kan 24/7 doorgaan met werken. Er is altijd wel iets te doen. Daarom moet ik soms echt tegen mezelf zeggen: op vrijdagmiddag ben ik vrij. Als ik dat ook inplan, is het geen optie om dan iets voor werk te doen. Je moet jezelf toestaan om te resetten als je geen burn-out wil en productief wil blijven.”

Wat zie jij als jouw grootste uitdaging bij het bereiken van jouw goal?
“Overzicht houden. Als je voor jezelf begint, doe je zeker in het begin alles zelf. Er zijn dan zoveel verschillende processen die je in de gaten moet houden, dat het soms lastig kan zijn om het overzicht te bewaren. Je moet constant scherp zijn. Ik heb toevallig gisteren mijn eerste vacature online gezet op sales-gebied. Veel mensen ondersteunen mij op freelance basis, maar ik hoop vanaf januari mijn team uit te breiden en mijn eerste medewerker in dienst te nemen. Als ik iemand vind die zich bezighoudt met het uitbreiden en onderhouden van de verkooppunten, heb ik meer tijd om me te richten op het ontwerpen van de sieraden. Wat ik ook als een uitdaging zie: doorpakken als iets fout gaat. Het heeft geen zin om bij de pakken neer te blijven zitten. Ik kan als iets mis gaat wel eens denken: ik kan het niet, laat maar zitten. Maar je moet een probleem meteen aanpakken, anders wordt het alleen maar groter. Ondernemen is ook fouten maken. Er gebeuren vaak dingen waar je niet op hebt gerekend, ook dan moet je gewoon doorgaan. “

Ronja Brall Riverstones Goaldigger Talk The Goaldiggersclub Workmode

Hoe is het idee voor Riverstones ontstaan?
“Eigenlijk doe ik sinds ik Riverstones drie jaar geleden heb opgericht, pas echt wat ik leuk vind. Toen ik klaar was met de met de middelbare school, twijfelde ik heel erg tussen het  AMFI (Amsterdam Fashion Institute) of ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) als vervolgopleiding. Het werd ALO, dat leek een logische keuze omdat mijn leven toen helemaal in het teken stond van sport. Ik deed aan kunstschaatsen op professioneel niveau en werkte in de vakanties als skileraar. Tijdens die studie was ik eigenlijk vier jaar niet helemaal gelukkig, maar ik wist ook niet wat ik anders wilde doen. Een andere reden waarom ik er mee ben doorgegaan: ik wilde afmaken waar ik aan begonnen was. Daar ben ik uiteindelijk ook wel heel blij om hoor. Ik heb nu in ieder geval een diploma. Na mjin studie ging ik aan de slag in de fysiotherapie praktijk van het Sport Medisch Centrum, daar hielp ik mensen met afvallen. In no-time had ik een groot klantenbestand. Ik vond het leuk om met mensen te werken en hen te helpen, maar van binnen had ik wel zoiets van: ik wil iets anders doen.

Je moet een probleem meteen aanpakken, anders wordt het alleen maar groter. Ondernemen is ook fouten maken.

De buitenwereld dacht dat het supergoed ging met mij. Ik verdiende veel geld, was alleen maar aan het sporten, ik had een strak lichaam. Van binnen was ik heel ongelukkig. Ik ken mensen die niet blij zijn met hun baan, maar er gewoon in blijven hangen en zeggen: ‘er komt wel iets anders op mijn pad’. Dat is niet aan mij besteed. Mijn lichaam gaf heel duidelijk aan dat het niet meer ging. Ik was supermoe en alles deed pijn. Dat was voor mij een groot signaal dat ik iets anders moest gaan doen. Ik heb van de ene op de andere dag mijn baan opgezegd en een ticket voor zes weken Bali geboekt. Mijn intuïtie zei dat het goed was. Dat bleek wel. Ik ben in Nederland naar fysio’s en specialisten gegaan in de hoop dat ze mij zouden kunnen helpen met mijn lichaamsklachten, maar zij konden niets voor mij doen. In Bali verdwenen alle klachten, ik bloeide helemaal op. De stress viel van me af en ik kreeg de energie om aan iets nieuws te beginnen. Na een bezoek aan een zilversmid begon ik spontaan een ontwerp voor een ring te tekenen die was geïnspireerd door een reis door India, het begin van Riverstones…”

Welke prestatie tot nu toe ben je het meest trots op?
“Ik ben trots dat het mij is gelukt om een succesvolle samenwerking tot stand te brengen met mensen aan de andere kant van de wereld. Het is moeilijk om in Bali mensen te vinden die je kunt vertrouwen. Toen ik daarheen ging om mijn eerste sieradencollectie voor Riverstones te laten maken, kon ik bij aankomst de producent ineens niet meer bereiken. Zat ik daar op mijn hotelkamer, zonder enig idee hoe ik dat ging oplossen. Uiteindelijk vond ik het nummer van een vrouw die voor hen had gewerkt. Ze bleek daar niet meer te werken en was voor zichzelf begonnen. Ze is na mijn telefoontje direct naar mijn hotel gekomen en heeft de hele productie overgenomen. Ze maakt nog steeds de sieraden van Riverstones. Omdat je zo ver van elkaar af werkt, is er een hoop vertrouwen nodig. Dat is er gelukkig. Ik ben heel dankbaar dat ik op Bali mensen heb gevonden waar ik goed mee kan samenwerken.”

Kan je iets noemen waar je veel van geleerd hebt?
“Ik wil alleen nog maar dingen maken waar ik helemaal achter sta. In mijn eerste collectie zat een ananas-armbandje dat goed aansloeg, omdat ik kon meeliften op de ‘ananas-trend’. Het armbandje werd opgepikt door bloggers, waardoor ik meteen in het eerste jaar veel publiciteit kreeg. Superfijn natuurlijk, want daardoor is Riverstones gaan lopen, maar ik wil niet alleen een product aanbieden dat ik gewoon leuk vind. Ik wil mooie sieraden maken en tegelijkertijd vrouwen empoweren en hen motiveren om hun eigen pad te volgen. Dat doe ik nu door bij elke sieraad een motiverende quote toe te voegen.”

Wat had je achteraf gezien graag willen weten over het bereiken van jouw goal toen je begon?
“Dat ik niet alles zelf hoef te doen. Mensen die kwaliteiten hebben en ergens goed in zijn, moet je inzetten. In het begin wilde ik niet alleen het ontwerpen van de sieraden zelf doen, maar ook alles eromheen: het bouwen van de website, ontwerpen van een huisstijl, het opzetten van een administratie. Daar was ik niet goed in en het kostte veel tijd. Nu zie ik in, dat er mensen zijn die daarin gespecialiseerd zijn. Daar moet je gebruik van maken. Dat is weliswaar een investering, maar die investering brengt je wel een stap dichter bij jouw goal.”

Ronja Brall Riverstones Goaldigger Talk Eve Tomaszewski The Goaldiggersclub

Welke tip zou je jezelf achteraf geven omtrent het bereiken van jouw goal?
“Realiseer je af en toe wat je al bereikt hebt. Als ik een enorme to do-list heb, helpt het mij om te kijken naar waar ik een paar maanden geleden stond, welke stappen ik vervolgens heb gezet en waar deze mij hebben gebracht. Dan realiseer ik mij ineens: ‘wow, dat heb ik allemaal al gedaan’. Soms heb je een periode dat dingen heel heftig en druk zijn, maar als je over een tijdje terugkijkt, kan je trots op jezelf zijn dat je al die dingen geregeld hebt.”

In welke outfit voel jij je on top of the world?
“Mijn stijl is een mix tussen klassiek en sportief. Bijvoorbeeld een spijkerbroek met een chille trui, maar dan wel met verzorgd haar en make-up en mooie sieraden. Of juist hakken -ik ben dol op hakken!- met een klassieke zwierige rok en daarboven een trui met een gekke quote. Als ik een belangrijke meeting heb, bestaat mijn outfit vaak uit een rok met nette laarzen en een mooie jas, maar wel altijd met een sportieve twist. Ik draag natuurlijk altijd sieraden van mijn eigen merk. Welke dat zijn verschilt. Ik heb nu al een tijdje drie dunne gouden ringen om uit verschillende collecties. Daarnaast wissel ik elke dag van oorbellen; de ene keer studs, dan weer ringetjes of een combinatie daarvan. Vaak heb ik ook nog twee kettinkjes om. Ik draag eigenlijk altijd goud. Ik probeer wel meer zilver te dragen, maar goud heeft mijn voorkeur.”

Zakelijk succes is voor mij werk doen waar je gelukkig van wordt, daarvan zo min mogelijk negatieve stress ervaren en genoeg geld op de bank hebben om relaxed te kunnen leven.

Wie zie jij als goaldiggers?
“Ik heb een werkplek bij Hashtag Workmode. In eerste instantie heb ik daar een werkplek gehuurd, omdat zakelijk en privé teveel door elkaar heen gaan lopen als ik thuiswerk. Ik had van tevoren nooit gedacht dat ik bij Hashtag Workmode een netwerk zou opbouwen en zoveel inspirerende vrouwen tegen zou komen. Er zitten daar allemaal goaldiggers, die elke dag bezig zijn om hun goals te behalen. Het is heel leuk om met elkaar te sparren en ideeën uit te wisselen, daar krijg ik inspiratie van. Daarnaast vind ik Olcay Gulsen een echte goaldigger. Wat mij aanspreekt, is dat zij altijd al een powervrouw is geweest, maar zich inmiddels ook kwetsbaar durft op te stellen. Ik vind het knap hoe zij een heel merk heeft opgezet en zie haar als een voorbeeld.”

Wat is het beste advies dat jij ooit hebt gekregen?
Als een deur niet opengaat, is het gewoon niet jouw deur. Ga dan naar een andere deur. Het kost heel veel energie om te vechten tegen iets wat niet voor jou is weggelegd. Ik heb dit bijvoorbeeld met verkooppunten. Ik heb in mijn hoofd een lijst met verkooppunten waar ik Riverstones graag zou zien liggen. Het komt wel voor dat ik zo’n verkooppunt dan mail, en nog een keer mail en nog een keer mail, maar nul reactie krijg. Erg frustrerend, maar ik probeer dat van mij af te laten glijden. Als een winkel mijn merk niet wil verkopen, is er altijd een andere winkel die het wel graag wil verkopen. Mijn taak is een mooi product creëren. Daar moet ik op focussen. Ik moet niet focussen op het schoppen tegen deuren die dicht zitten.”

Ronja Brall Riverstones Goaldigger Talk The Goaldiggersclub

Hoe zorg jij voor peace of mind terwijl jij een druk leven leidt?
“Ik vind sporten heel belangrijk, even lekker bewegen en dingen loslaten. Daarnaast doe ik één keer per week aan yoga en gebruik ik de Headspace-app voor meditatie. Deze zet ik dan ‘s avonds op voordat ik naar bed ga. Ook probeer ik in het weekend niet te werken, maar lekker andere dingen te doen: met vriendinnen afspreken of de natuur in. Met de nadruk op probeer, haha.”

Wat zeg jij tegen jezelf op momenten dat je het even niet meer ziet zitten?
‘Niets komt geforceerd tot stand. Af en toe zet ik een rood kruis in mijn agenda door een dag. Als ik een slechte dag heb, moet ik ervoor zorgen dat ik mij weer goed ga voelen. Het heeft geen zin om vanuit stress keuzes en beslissingen te maken, dat is totaal niet productief. Ik probeer dan even mijn gedachten te verzetten door bijvoorbeeld te sporten, een boek te lezen of af te spreken met een vriendin. Dan kan ik alles even loslaten en weer opladen. Ik kan daarna weer helder denken en vanuit rust keuzes maken en dingen oplossen.”

Hoe belangrijk is jouw inner circle bij het bereiken van jouw goal?
“Heel belangrijk. Ik ben een echte streber en leg de lat altijd hoog, soms iets te hoog. Mijn vrienden kennen mij zo goed, dat ze exact aanvoelen wanneer ik wat support nodig heb. Momenteel ben ik ontzettend druk met de crowdfundactie en heb ik vaak momenten dat het me allemaal even teveel wordt. Van een van mijn beste vriendinnen krijg ik dan een appje met allemaal fijne woorden. Een peptalk op precies het juiste moment, dat is heel fijn. Daarnaast heb ik veel steun aan mijn familie. Met mijn ouders en broer heb ik veel contact en die voorzien me altijd van goede adviezen. Verder werk ik samen met mijn nichtje, ze is mijn vaste fotograaf, met haar kan ik ook goed praten. Maar als ik echt met een zakelijk probleem zit, is het toch vaak mijn vriend bij wie ik aanklop. Zoals ik eerder al zei, vind ik het soms lastig het overzicht te bewaren. Ik vergelijk mijzelf wel eens met een kapitein voorop een schip: ik ben vooral bezig met zo hard mogelijk vooruitgaan en de goede kant opsturen. Daardoor kan ik echter wel eens uit het oog verliezen, wat er nog meer op dat schip gebeurt. Gelukkig overziet mijn vriend altijd alles wat er gebeurt en zorgt hij voor rust en orde op de momenten dat ik het even kwijt ben.”

Wat is jouw definitie van succes?
“Succes is voor mij werk doen waar je gelukkig van wordt, daarvan zo min mogelijk stress ervaren, genoeg geld op de bank hebben om relaxed te kunnen leven en tijd om leuke dingen te doen als sport en reizen met de mensen waar ik het meest om geef.”

Ronja Brall Riverstones Goaldigger Talk The Goaldiggersclub

In het kader van sharing is caring, heb jij nog een tip voor mede-goaldiggers die een goal nastreven?
“Het cocept van je business hoeft niet meteen perfect te zijn. Denken dat alles meteen goed moet zijn om te slagen is killing voor je creativiteit. Je moet gewoon kleine stapjes nemen in de richting waar je heen wilt. Ik zie veel vriendinnen die graag iets voor zichzelf willen beginnen, maar niet durven omdat ze bang zijn te falen, omdat iets niet meteen perfect is. Het is zo zonde als je je laat tegenhouden door perfectie. Mijn product was het eerste jaar niet zo goed als dat het nu is. Door babystepste zetten richting mijn goal heb ik mijn draai gevonden en ben ik gekomen waar ik nu ben. Tuurlijk was ik in het begin ook wel eens gefrustreerd dat het niet snel genoeg ging en dat dingen niet waren zoals ik ze in mijn hoofd had bedacht. Maar ik heb doorgezet. Ik wilde zo graag iets anders doen, omdat ik niet gelukkig was in mijn baan, dat ik voor mijn gevoel niets te verliezen had. Ik ben echt bij nul begonnen, ik heb volgehouden en kijk waar ik drie jaar later sta.”

Meer informatie over Ronja’s crowdfunding actie vindt je hier.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Eve Tomaszewski

Eve Tomaszewski

Eve is founder van The Goaldiggers Club en wil daarmee een plek creëren waar ondernemende vrouwen ervaringen, ideeën, tips & tricks, kennis en skills kunnen delen. Ze wil hen de mogelijkheid bieden om het gesprek met elkaar aan te gaan en inspireren om al hun carrière goals te behalen terwijl ze tegelijkertijd een gelukkig leven leiden.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic