Word member Sluit je aan bij de club

In de Spotlight: Jessica Scholten, nail stylist

Hier zetten we talentvolle en inspirerende vrouwen in de spotlight. Deze maand Jessica Scholten (24), nail stylist. Je komt haar werk tegen in Elle, Vogue en Harper’s Bazaar en ze heeft de nagels gedaan van vrouwen als Doutzen Kroes en Gigi Hadid. Ze ziet het als haar missie het imago van de nagelindustrie te verbeteren. Ze vertelt ons wat daarbij komt kijken.

Interview: Marcellina Rietvelt

The Goaldiggers Club In de Spotlight Jessica Scholten nailstylist

Wat houdt je op dit moment allemaal bezig?
“Ik ben bezig met alles dat met nagels te maken heeft. Ik doe nagels voor shoots, fashion shows en events. Ik ben net teruggekomen van Paris Fashion Week, waar ik de nagels voor de show van Kenzo heb gedaan. Daarnaast heb ik mijn particuliere klanten; ik heb een tafel bij Mogeen in Amsterdam en ga elke twee weken terug naar Losser, waar ik vandaan kom, voor mijn klanten daar.”

Hoe ben je gekomen waar je nu bent?
“Als kind had ik al een fascinatie voor nagels. Toen ik voor een kerstgala een setje acrylnagels kreeg van mijn moeder, was ik verkocht! Ik liet vanaf mijn veertiende elke maand acrylnagels zetten en het meisje waar ik het destijds liet doen, bracht me op het idee om zelf nagels te gaan zetten. Ik heb toen een tiendaagse cursus gevolgd. In eerste instantie alleen om het bij mijzelf te doen. Ik verwachtte niet dat iemand anders haar nagels zou laten doen door een vijftienjarige. Maar toen ik examen deed van de cursus ging het supergoed. Ik bleek er talent voor te hebben! Ik ben extra lessen gaan volgen en uiteindelijk ook zelf les gaan geven. Daarnaast begon ik met het opbouwen van een klantenkring. Ik had zo’n drie klanten per week en gaf op zaterdag les. Een prima bijbaan naast de middelbare school! Na het afronden van de middelbare school heb ik de nagelbusiness op een lager pitje gezet. Veel cursisten die ik lesgaf, hadden niet dezelfde passie voor het vak als ik, wat voor mij demotiverend werkte. Ik besloot Communicatiewetenschappen te gaan studeren, maar het bleef toch kriebelen. In het tweede jaar van mijn studie volgde ik een opleiding tot visagist bij B Academy, waar ik na mijn studie aan de slag ging. Ik vond make-up leuk en was een aardige visagist, maar dat zijn zoveel meiden. Ik vroeg mijzelf af, wat maakt mij nu uniek? Het antwoord was: nagels. Ik ontdekte dat er in het buitenland complete agentschappen bestaan voor nailstylisten. Ik ben iemand van zo’n agentschap gaan mailen, bijna stalken eigenlijk, haha. Ik kreeg nul reactie. Op een gegeven moment postte hij op Instagram, dat hij assistenten zocht voor Londen Fashion Week. Ik heb onmiddellijk gemaild dat ik toevallig in Londen was – ik zat gewoon thuis in Nederland. Ik mocht mijn werk opsturen en werd vervolgens in optie gezet. Ik ben op het vliegtuig naar Londen gestapt en hoorde pas daar dat ik daadwerkelijk mocht assisteren. Ik was zo blij! Hierna ben ik zelf bij een agentschap terecht gekomen. Eerst bij House of Orange en nu sinds een paar maanden bij NCL.”

Hoe gaat het eraan toe bij zo’n show?
“Er wordt één chef nagels geselecteerd, die mag vervolgens haar eigen team samenstellen. Zij selecteert nagelstylisten – die kunnen uit verschillende landen komen -die vervolgens via hun agentschap benaderd worden. Dan ga je met designers om tafel zitten om te kijken wat de looks zijn en of zij een idee hebben voor een nagel. Het gaat bij shows natuurlijk om het totaalplaatje. Ik kan wel een hele hysterische nagel maken, maar als dat niet bij de kleding past, slaat het nergens op. Ik krijg vaak een hoop ruimte om zelf met ideeën te komen. Mijn werk is simpel, grafisch en ik doe alles met de hand. Dus geen stickertjes, folie en dergelijke. Op de dag van de show is het hard werken. Bij Kenzo hadden we een look met zeven stenen per nagel. Er waren vijftig modellen, dus in het totaal moesten er 3500 stenen gezet worden plus een zwarte tip, een laagje zilver en twee topcoats. Daar zijn we met zeven man de hele dag mee bezig.”

The Goaldiggers Club In de Spotlight Jessica Scholten nailstylist Kenzo

Wat is je meest memorabele moment so far?
“Ik heb meerdere klussen gedaan die ik heel gaaf vond. Vorig jaar heb ik tijdens New York Fashion Week shows gedaan van onder andere Victoria Beckham, Diane von Furstenberg (waarin o.a. Kendall Jenner en Gigi Hadid meeliepen) en Jeremy Scott. Ook heb ik samengewerkt met topfotografen. Met Inez & Vinoodh heb ik drie dagen op een boot geshoot voor W Magazine en ik heb samengewerkt met Peter Lindbergh voor een shoot met Lara Stone. Dat zijn momenten dat ik mijzelf even moet knijpen en me realiseer hoe vet het is, dat ik dit soort dingen meemaak op mijn vierentwintigste.”

Wat was je grootste leermoment?
“Als visagist assisteer je vaak professionals, waar je veel van leert. Ik had niet echt iemand die ik kon assisteren, dus ik heb veel dingen zelf moeten uitproberen. Wat werkt wel, wat werkt niet, wat verwachten opdrachtgevers van mij? Dat ging zeker in het begin wel eens mis. Zo deed ik een sieradenshoot voor een magazine in Parijs. De avond van tevoren bedachten ze dat ze toch een ander concept wilden, waardoor ik als een gek door Parijs moest racen om andere spullen te scoren. Toen ik de volgende ochtend bij de shoot aankwam, bleek het model ontzettend nagel te bijten. Haar handen zagen er niet uit en ik had geen idee hoe ik daar iets moois van moest maken. Daar heb ik van geleerd dat een goede voorbereiding en duidelijke communicatie heel belangrijk zijn. Sindsdien wil ik altijd van tevoren de handen van het model zien en duidelijk hebben welk concept een opdrachtgever in zijn hoofd heeft.”

Wat is je goal voor de toekomst?
“Ik heb geen uitgestippeld vijfjarenplan, omdat mijn lange termijndoelen nog wel eens veranderen. Ik focus op wat er nu voor mij ligt. Ik ben benaderd door een heel gaaf professioneel merk – welk merk blijft nog even geheim – om voor hen op te treden als ambassadrice. Ik zou vooral in Azië aan de slag moeten met events, trainingen en producten showen. Ik vind het super om te reizen en nieuwe dingen te zien, maar wil altijd terugkeren naar Amsterdam. Ik heb gelukkig ook veel buitenlandse opdrachtgevers die shooten in Nederland. Afwisseling vind ik belangrijk. Aan de ene kant bezig zijn voor het merk, daarnaast shoots en shows en natuurlijk wil ik ook nog tijd hebben voor mijn particuliere klanten. Ik wil graag het imago van de nagelbranche verbeteren. Het heeft al een veel positiever imago dan een paar jaar geleden, vrouwen besteden er meer aandacht aan. Stijlvolle nail art tutorials zie je nu overal. Dat vind ik zo leuk! Ik denk echt dat mooie nagels iemands persoonlijkheid kunnen versterken. Wees niet bang om te experimenteren. Al is het maar met een stipje of een toffe kleurencombinatie. Kijk gewoon wat bij jou en jouw kledingstijl past. Ik ben nu nog teveel gehecht aan mijn vrijheid, maar zodra ik mij ergens ga settelen, wil ik misschien mijn eigen nagelsalon openen. Waar je gezellig met vriendinnen heen kan voor een drankje en uit een menu met verschillende looks kan kiezen. Een hele nail experience!”

Heb je nog een note voor je mede-goaldiggers?
Heel cliché, maar doe werk dat je leuk vindt! Als je het naar je zin hebt op je werk, heb je elke dag een leuke dag. Veel mensen zitten vast in een baan die ze niet leuk vinden, maar durven daar vanwege financiële redenen niet weg te gaan. Je moet af en toe een risico nemen. Toen mijn klussen in de nagelbranche toenamen en ik erover dacht om daar fulltime voor te gaan, vroeg ik mijzelf af: wat is het allerergste dat kan gebeuren? Het kan mislukken, dan heb ik geen geld meer, moet ik mijn huis uit, mijn auto verkopen en weer bij mijn ouders gaan wonen. Is dat onoverkomelijk? Ik vond van niet. Vaak is het worst case scenario niet zó verschrikkelijk, dat je er niet mee zou kunnen dealen als het zich voordoet. Het is niet erg om bang te zijn en over dit soort dingen na te denken, laat je daar alleen niet door tegenhouden. Vorig jaar november zegde ik mijn baan op; de beste beslissing ooit! Als je ergens in gelooft, dan straal je dat ook uit en dan komen dingen vanzelf op je pad.”

The Goaldiggers Club In de Spotlight Jessica Scholten nail stylist Gigi Hadid Kendal Jenner

The Goaldiggers Club In de Spotlight Jessica Scholten nailstylist

The Goaldiggers Club In de Spotlight Jessica Scholten nailstylist

The Goaldiggers Club In de Spotlight Jessica Scholten nailstylist

The Goaldiggers Club In de Spotlight Jessica Scholten nailstylist Elle

The Goaldiggers Club In de Spotlight Jessica Scholten nailstylist

The Goaldiggers Club In de Spotlight Jessica Scholten nailstylist

The Goaldiggers Club In de Spotlight Jessica Scholten nailstylist

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marcellina Rietvelt

Marcellina Rietvelt

Na het behalen van een master Rechten en jarenlang werkzaam te zijn bij een advocatenkantoor, besloot Marcellina het roer volledig om te gooien en haar passies te volgen: mode en het empoweren van vrouwen! Het is nooit te laat om te gaan doen waar je echt gelukkig van wordt!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic