Word member Sluit je aan bij de club

Een eigen business…in 5 steps

Jouw goal is het starten van een eigen bedrijf. Je hebt bedacht wat voor bedrijf het moet zijn, welke producten of diensten je gaat leveren en wat de naam wordt. Dan is het tijd om te jumpen! We vroegen aan Tedje Fliers, founder van Speak Easy Agency naar de belangrijkste five steps als je een business start.

Interview door Marcellina Rietvelt

mti5mdi1ndaynze3odc0ode5

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Tedje: “De eerste stap is eigenlijk de makkelijkste stap: je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je kan uit verschillende rechtsvormen kiezen: een eenmanszaak, VOF en BV. Veel starters kiezen voor een eenmanszaak, omdat dit een makkelijke instaprechtsvorm is en de eerste drie jaar belastingvoordelen oplevert. Inschrijving bij de KvK kan je doen via internet. Daarna ga je langs bij één van hun kantoren om je inschrijving te bevestigen. Hiervoor betaal je eenmalig € 50, -. In mijn geval de laatste € 50, – die ik in mijn zak had. Het is € 50, – well spent!”

Investeren in een een website
Tedje: “Je website is jouw digitale visitekaartje. Het laten bouwen van een website is niet goedkoop, het is dan ook één van mijn grootste uitgaven geweest toen ik mijn bedrijf startte. Toch vond ik het belangrijk om er wel één te hebben. Potentiële klanten moeten je kunnen vinden en willen zien wat  je doet en aanbiedt. Natuurlijk kun je in eerste instantie klanten werven via je eigen netwerk, maar dat houdt op een gegeven moment op. Als je wilt groeien heb je een goede website nodig. Je wordt eerder serieus genomen dan wanneer je met alleen een powerpoint naar een meeting gaat. Anno 2016 is het een must om online vindbaar te zijn. Een paar maanden nadat de website van mijn bedrijf online stond kregen we een nieuwe business aanvraag via de website. Dat was een juich-momentje!”

Gather a team
Tedje: “Verzamel een team om je heen met talentvolle mensen. Ik kijk zelf nooit naar CV’s als ik mensen aanneem. Ik ben echt een gevoelsmens en denk dat het belangrijk is om mensen aan te nemen waar je een goed gevoel bij krijgt, dit creëert ook een prettige werksfeer. Hierdoor zit ik nu met leuke, verschillende mensen op kantoor die samen hele coole dingen realiseren en mij aanvullen. Het is belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waar je goed in bent en waar jouw kracht ligt. Zodat je mensen om je heen kunt verzamelen, die jouw zwakke punten kunnen compenseren. Mijn zwakke punt is boekhouden. Daarom heb ik vanaf het begin een boekhouder in de arm genomen.Het bespaart energie, tijd en frustratie als je dingen waar je minder goed  in bent uit handen geeft. Je hoeft niet alles zelf te doen.”

To do’s prioriteren
Tedje: “In ons vak krijg je zo’n vijftig tot honderd mails op een dag. Daarnaast heb je ook nog je ‘standaard’ werkzaamheden op je to-do list staan. Dit leidt er al snel toe dat je ‘door de bomen het bos niet meer ziet’. Als je een bedrijf begint, dan gebeurt dat ook. Je moet ineens rekening houden met duizend dingen tegelijk. Veel mensen zien op tegen de grote klussen op hun to-do lijst en schuiven die daarom voor zich uit. Ze handelen liever alle kleine klussen af. Probeer het andersom te doen; eerst de grote klussen, dan de kleinere. Ik heb gemerkt dat je op die manier zeeën van tijd overhoudt en een stuk productiever bent. Zorg ook dat je een goede to-do list maakt. Geen papiertje wat je kwijt kan raken, maar een online lijst. Wij gebruiken Asana op kantoor: een to-do lijst met desktop en app functie. Deze heb je dus altijd bij de hand. Met Asana kan je zien of een ander hulp nodig heeft, kan je je to-do’s makkelijk afhandelen en je team online managen.”

Werkruimte zoeken
Tedje: “Er zijn veel mensen die vanuit huis werken, maar ik geloof dat het heel belangrijk is om een aparte werkruimte te hebben. Thuis is dan gewoon thuis en werk is werk. Op kantoor ben ik gefocust. Als ik thuis werk ga ik bijvoorbeeld naar een vlek op de bank staren en voordat ik het weet heb ik de gordijnen, bankhoezen en kussens in de was gedaan en ben ik mijn kledingkast aan het re-organiseren. Ook voorkom ik ermee dat ik op momenten dat ik niet zou moeten werken, toch aan het werk ben. Ik ben elke dag rond 09.00u op kantoor en ga rond 18.00u weer naar huis. Ik vind het voor mijn team ook belangrijk dat het duidelijk is wanneer het tijd is voor werk en wanneer er tijd is voor private life. Ik wil niet dat mensen zich doodwerken, dat heeft geen zin. Ik heb zelf meerdere malen die lijn overschreden, tot een punt waarop ik alleen maar aan het werk was. Daarom vind ik het nu zo belangrijk om die balans te bewaren.”

Foto: Pinterest

Bewaren

Marcellina Rietvelt

Marcellina Rietvelt

Na het behalen van een master Rechten en jarenlang werkzaam te zijn bij een advocatenkantoor, besloot Marcellina het roer volledig om te gooien en haar passies te volgen: mode en het empoweren van vrouwen! Het is nooit te laat om te gaan doen waar je echt gelukkig van wordt!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic