Word member Sluit je aan bij de club

Free your inner writer…in 5 steps

Is jouw goal een boek schrijven, eindelijk een blog beginnen of gewoon mooie verhalen schrijven? Michèle Bevoort, auteur en coach, helpt je in vijf stappen op weg. Free your inner writer…!

the goaldiggers club michele bevoort 5 steps free your inner writer schrijven

Inspiratie vinden
“Inspiratie vinden kan op verschillende manieren. Ik denk zelf dat het belangrijkste is dat je er ruimte voor maakt. Letterlijk en figuurlijk. Dat is niet altijd zo gemakkelijk omdat we van die drukke levens hebben. Probeer regelmatig tijd te maken voor een creatieve date met jezelf. Neem er minstens een uur voor en ga, in je eentje, iets doen om jezelf te ‘voeden’. Stap even uit je dagelijkse routine en ga de natuur in, bezoek een tentoonstelling waar je blij van wordt, een uur struinen in een boekhandel of ga naar een filmhuis. Je kunt namelijk niet verwachten dat je creativiteit maar blijft functioneren zonder die creativiteit op te laden en voeding te geven. Als je creatieve batterij leeg raakt, komt er geen inspiratie meer tot je.”

Niet denken, maar doen…
“Wat ik veel zie, is dat mensen de invulling van het boek, blog of verhaal van tevoren helemaal willen uitdenken. Zelf wilde ik al jaren graag mooie verhalen of een (kinder)boek schrijven. Dus was ik druk bezig om die verhalen in mijn hoofd al helemaal te bedenken. Waar het precies over moest gaan, hoe het zou beginnen, hoe het zou eindigen, welke personages. Maar dat lukte nooit helemaal. Ik had wel een uitgangspunt, maar geen clou of einde en liep daardoor vast. Kortom: er gebeurde niets. Tot ik eens een opdracht kreeg om binnen een week een fantasieverhaal te schrijven. Ik heb mezelf omringd met mooie dingen die mij inspireren, zoals foto’s, plaatjes, mooie muziek en prachtige boeken en ik ben gewoon gaan tikken. Ik viel bijna van mijn stoel toen mijn vingers als vanzelf over het toetsenbord gleden, het verhaal rolde er gewoon uit. Sinds dat moment weet ik dat je het als schrijver helemaal niet moet willen ‘bedenken’. Dan kun je alles nog wel tien jaar uitstellen omdat je het nog niet hebt bedacht. Je moet het uiteindelijk gewoon DOEN, dan komt het echt vanzelf.”

Wees jezelf (en dus uniek)
“Schrijf alsof je voor je beste vriendin schrijft. Wees jezelf, met je eigen unieke stem en durf jezelf in je schrijven te laten zien. Let er dus op dat je niet te formeel schrijft, maar maak je tekst lekker vlot en authentiek. Mensen moeten je als het ware ‘horen praten’ als ze je stukken lezen.”

Creativiteit killer = perfectionisme
“Ben je heel kritisch naar jezelf en je eigen werk? Dat is misschien wel de grootste blokkade voor schrijvers en creatievelingen. Wat goed helpt, is om die kritische stem in jou te gaan herkennen. Zet alles wat die stem te zeggen heeft eens op papier. Is je werk niet goed genoeg, maak je fouten of wil niemand het lezen? Je leert zo de boodschappen van die kritische stem herkennen en je gaat zien hoe onmogelijk en tegenstrijdig ze zijn. Wanneer je ze herkent, kun je deze kritische boodschappen beter relativeren. Je beseft dat het echt geen waarheden zijn. Er komt meer ruimte voor andere (lievere) innerlijke stemmen en je kunt bewust andere gedachten gaan kiezen.”

Een writer’s block opheffen
“Een goede manier om te beginnen met schrijven is ‘free flow writing’: schrijven zonder na te denken, zodat het je steeds gemakkelijker afgaat. Het gaat er dan niet om wat er op papier komt, maar het helpt je wel om te leren vanuit een flow te schrijven zodat je boek, blog of verhalen ook sneller en beter op papier komen. Bovendien is het dé manier om door een writer’s block heen te komen. Hoe werkt het? Je zet je pen op het papier (of je vingers op het toetsenbord) en blijft doorschrijven zonder na te denken. Als je daarvan blokkeert ga je toch gewoon doorschrijven, al is het onzin wat je opschrijft (al schrijf je maar ‘ik weet niet wat ik moet schrijven, ik mag niet stoppen, ik vind het een stomme opdracht, ik voel me vandaag niet geïnspireerd, maar ik schrijf toch maar door’ enz.). Op een gegeven moment kom je in een soort stroom. Je zult bovendien merken dat er vanuit je onderbewuste dingen op papier komen waarvan je niet wist dat ze er zaten. Als het niet meteen lukt, geef niet op, probeer het later of morgen nog een keer!”

 

Michele Bevoort Free Your Inner Write The Goaldiggers Club

 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Michèle Bevoort. Michèle coacht iedereen die een boek wil schrijven via www.freeyourinnerwriter.nl

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marcellina Rietvelt

Marcellina Rietvelt

Na het behalen van een master Rechten en jarenlang werkzaam te zijn bij een advocatenkantoor, besloot Marcellina het roer volledig om te gooien en haar passies te volgen: mode en het empoweren van vrouwen! Het is nooit te laat om te gaan doen waar je echt gelukkig van wordt!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic