Word member Sluit je aan bij de club

In de Spotlight: Amanda van Effrink, stylist Fashionchick & illustrator #Glitziegal

Hier zetten we talentvolle en inspirerende vrouwen in de spotlight. Deze keer Amanda van Effrink (25), styliste en redacteur bij Fashionchick en fashion illustrator. Bij velen zal ze daarnaast bekend zijn als #Glitziegal op Instagram en vanwege haar kleurrijke, uitbundige outfits. Let’s meet de persoon achter de explosie van roze & glitter!

Interview door Marcellina Rietvelt

Amanda van Effrink The Goaldiggers Club In de Spotlight

Wat houdt je op dit moment allemaal bezig?
“Ik heb mijn eigen bedrijf: Glitziegal en werk daarnaast voor Fashionchick.nl. Mijn werkzaamheden voor Fashionchick zijn heel breed: we maken tv-programma’s waar ik de modestyling en productie voor doe, we hebben een eigen lijn telefoonhoesjes waarvoor ik illustraties  maak, we hebben een eigen schoenenlijn die ik heb ontworpen, noem maar op. Ik vlog ook! Voor Glitziegal maak ik kunst en mode illustraties. Ik heb al veel leuke opdrachten gedaan. Ik sta nu bijvoorbeeld in de Cosmogirl met een hele grote tekening, volgende maand in de Glamour, de maand hiervoor stond ik in de Linda. Ik heb vorig jaar een Opel-auto mogen ontwerpen met mijn tekeningen erop. Ik heb gewerkt voor Kiehls, Zalando, Adidas, allemaal grote en leuke merken. Dus dat gaat goed!”

Hoe ben je gekomen waar je nu bent?
“Ik wist al op jonge leeftijd dat ik iets met mode wilde doen. Ik was altijd gek op barbies en kleding. Mijn oma heeft mij aangestoken: ze was ontwerpster. Voor verjaardagen en kerst kreeg ik van haar altijd een zelfgemaakte outfit. Daarvoor zochten we dan samen stoffen uit op de markt of bij een winkel, geweldig vond ik dat! Ik was als kind al veel aan het tekenen en ontwerpen in mijn kleurboek. Zo is het begonnen. Ik heb als goal altijd voor ogen gehad dat ik modestyliste en ontwerpster wilde worden. Ik heb hiervoor een opleiding gevolgd aan de Akademie Vogue in Amsterdam. Het is daar niet verplicht om stage te lopen, maar ik vond praktijkervaring wel heel belangrijk. Daarom regelde ik tijdens mijn studie dat ik dagjes mee kon lopen met stylisten van bijvoorbeeld Quote of Elle. Dat wilde ik later ook. Je naam in een tijdschrift zien staan leek me zo tof! Toen ik was afgestudeerd kwam er een stageplaats vrij bij Fashionchick. Online was niet mijn eerste keus, maar ik besloot het toch een kans te geven en ben op sollicitatiegesprek gegaan. Ik had meteen een klik met Ellen, de oprichtster, en kreeg de stage. Toen deze afliep boden ze me een baan aan en de mogelijkheid om me bezig te houden met onder andere het ontwerpen van de schoenenlijn, waar ze toen net mee begonnen. Daar kon ik natuurlijk geen ‘nee’ tegen zeggen. Mijn eerste modebaan en ik mocht nu al ontwerpen! Mijn eigen werk in de winkels zien liggen vond ik zo cool! Dat is nu zo’n zes jaar geleden en ik heb het nog steeds ontzettend naar mijn zin bij Fashionchick. Ik groei mee met het bedrijf en kom telkens nog voor nieuwe uitdagingen te staan. Wat ik ook heel fijn vind, is dat ik af en toe een dag vrij kan nemen om me te focussen op mijn eigen bedrijfje. Zo kan ik die twee prima combineren.”

“Ik denk dat jezelf onderscheiden heel belangrijk is.”

Waar kunnen we jouw werk aan herkennen?
“Ik vind het altijd een compliment als mensen vragen: “Hé, is dat niet een werk van jou?”. Dat betekent dat ik een herkenbare stijl heb. Ik denk dat het komt doordat het vaak glitziegals zijn. Echte meisjes: modepoppetjes, grote ogen, volle wimpers, heel girly, maar altijd met wat gekke dingen erbij zoals een unicorn of een donut op een stokje. Er zit altijd wel een knipoog in mijn illustraties verwerkt. En ze zijn altijd kleurrijk en glitterish!”

Wat is je meest memorabele moment so far?
“Ik vond de samenwerking met Opel waarbij ik een auto mocht ontwerpen heel vet. Daar denk ik nog vaak aan terug. De auto zelf heb ik niet meer – daar mocht ik een jaar in rijden – maar ik mis hem nog steeds! Wij waren met Fashionchick online mediapartner van een festival dat georganiseerd werd door Modemusthaves. De auto werd op het festival gelanceerd en kreeg veel media-aandacht. Mijn eigen kunst op die auto zien staan was supertof!”

Amanda van Effrink The Goaldiggers Club In de spotlight

Wat is je grootste leermoment?
“De afgelopen jaren heb ik geleerd dat het heel hard werken is in de modewereld. Alles gaat en verandert zo snel, je moet goed bijblijven. Het lijkt misschien altijd zo glam en fab, met al die champagne feestjes, fotoshoots en lanceringen met gratis goodies. Maar het is daarnaast 24/7 hard werken. Ondertussen jezelf blijven is ook een kunst, er zijn zoveel meningen. Ik hoor vaak van mensen dat ze het leuk vinden dat ik zo’n eigen stijl heb. Ik denk dat dat heel belangrijk is. Jezelf onderscheiden en niks van de wereld aantrekken. Doen wat goed voelt!”

“Ik geloof dat je dromen en goals sneller uitkomen als je ze hardop uitspreekt tegen mensen.”

Wat is je goal voor de toekomst?
“Ik geloof dat je dromen en goals sneller uitkomen als je ze hardop uitspreekt tegen mensen, omdat er dan eerder aan je wordt gedacht. Mijn goal voor de toekomst is wereldwijd exposeren met mijn Glitziegal kunst. Verder droom ik van een Glitziegal-huis: een Amanda mansion waar alles gebeurt wat maar kan. Waar ik kan ontwerpen en schilderen, waar je mijn kledinglijn kan shoppen, workshops kan krijgen van mij, waar alles samenvalt. Eén grote Glitziegal wereld in een groot roze glitterhuis, waar iedereen heel blij van wordt!”

Heb je nog een note voor je mede-goaldiggers?
Hard werken, jezelf blijven, in jezelf geloven, gezond eten en aardig zijn voor mensen. Dat is denk ik het belangrijkste om ver te komen en je doelen te bereiken. Ik geloof dat als je deze vijf factoren toepast, je heel veel goeds terug krijgt. Denk bij hard werken aan lange dagen maken en nachten soms doorhalen omdat je opeens inspiratie hebt voor die ene collectie. Soms een dubbele klus aanpakken omdat je alles zo leuk vindt om te doen, maar eigenlijk te weinig tijd hebben. Weekend voelt voor mij niet als weekend. Het voelt gewoon als een dag in de week waarop ik ook vaak aan het werk bent. Wel leuke dingen natuurlijk, zoals een festival report maken, vloggen, kunst maken in een restaurant, mijn website afmaken (welke bijna live gaat!) of lekker thuis mode illustraties maken. Wat ik tenslotte nog wil meegeven: neem niet alles te serieus. Lol maken en lachen is ook mega belangrijk!”

Amanda van Effrink The Goaldiggers Club In de spotlight Amanda van Effrink The Goaldiggers Club In de spotlight Amanda van Effrink The Goaldiggers Club In de spotlight Amanda van Effrink The Goaldiggers Club In de spotlight

Amanda van Effrink The Goaldiggers Club In de Spotlight Glitziegal

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Marcellina Rietvelt

Marcellina Rietvelt

Na het behalen van een master Rechten en jarenlang werkzaam te zijn bij een advocatenkantoor, besloot Marcellina het roer volledig om te gooien en haar passies te volgen: mode en het empoweren van vrouwen! Het is nooit te laat om te gaan doen waar je echt gelukkig van wordt!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic