Word member Sluit je aan bij de club

Healthy On The Go…In 5 Steps met Rens Kroes + Recept

Hoe je een healthy lifestyle volhoudt als je altijd druk bent? Ik vroeg het healthlover Rens Kroes en voilà: zo ben je in 5 steps healthy on the go!

Interview: Eve Tomaszewski | Fotografie: Anne Timmer

AnneTimmer_DSC7622_sRGB
Weet waarom je het doet
Rens: “Healthy eten is een bewuste keuze. Je moet het echt willen. Je moet weten waarom je het doet. Pas dan kun je de knop omzetten. Als je niet weet waarom je het doet, hou je het niet vol. Het is echt zo: als je jezelf voedt op een goede manier, dan voel je je beter. Bij veel mensen draait gezond eten om het uiterlijk, bijvoorbeeld omdat ze willen afvallen Maar je kunt ook gezond eten en nog steeds aankomen. Ik eet gezond omdat ik daar meer energie van krijg. Mijn huid is beter. Ik straal meer. Ik zit beter in mijn vel en daardoor ben ik weer liever voor andere mensen.”

Denk vooruit
Rens: “Als je buitenshuis het gezonde voedingspatroon wil volhouden, moet je plannen. Van tevoren nadenken over wat je eet en het niet aan het toeval overlaten. Als je de hele dag meetings hebt, zorg dan dat er een gezonde snack in je tas zit en als je naar kantoor gaat neem dan een homemade salade mee. Een andere tip: know your places! Kijk, ik woon in Amsterdam en ben vaak in New York, daar kun je op elke straathoek iets gezonds halen. Maar als ik bijvoorbeeld naar Antwerpen ga, een stad die ik wat minder goed ken, doe ik van tevoren altijd research naar tentjes waar ik lekker en healthy kan eten.”

Prepping is everything
Rens: “Sunday is prepday. Op die dag neem ik altijd een paar uurtjes om voeding te bereiden voor de aankomende week. Als ik onderweg ben neem ik altijd eigen eten mee. Dan maak ik baksels als brood, mueslirepen en banana bread. Zo heb ik altijd iets lekkers en gezond in huis en een snack die ik in mijn tas kan stoppen voor on the go. Dat geeft rust. Ik snijd aan het begin van de week ook altijd groenten als wortel, courgette, komkommer, tomaten en doe deze in aparte bakjes. Als ik de deur uitga stop ik die groenten in een mason jar met quinoa en een dressing voor een easy lunch. In de winter heb ik minder zin in salades en stop ik er een lekkere dikke soep in die ik van tevoren heb bereid.”

Feel good
Rens: “Als je gezond wil eten, moet je ook leren ontspannen. Je kunt nog zo goed eten, als je veel stress hebt, dan is je stofwisseling niet optimaal. Het is belangrijk dat je gelukkig bent in het leven, dat je naast gezonde voeding dingen doet die je leuk vindt. Dat je lekker veel beweegt. Je hoeft niet per se te sporten als je dat helemaal niets vindt. Een wandeling in de natuur is een goed alternatief. Ik geloof dat je naast gezond eten ook lekker in je vel moet zitten. Tuurlijk zitten er dagen tussen dat je je minder voelt, luister dan ook naar je lichaam. Probeer als je daar behoefte aan hebt je rust te pakken en meer te slapen. Als je alsmaar doorgaat, weinig slaapt, niet ontspant is de kans op cravings veel groter, dan gaat je lichaam om zoete dingen als chocolade vragen. Als je niet uitgerust en ontspannen bent, dan kun je nog zo healthy willen zijn, maar dan gaat het toch niet lukken.”

Vindt balans
Rens: “Gezond eten moet geen obsessie worden, je moet ervan genieten. Als dat betekent dat je jouw healthy choices zo nu en dan inwisselt voor fastfood, dan moet dat kunnen. Als je al twee weken geen hamburger hebt gegeten en er zin in hebt, dan moet je er één nemen, maar als je hem met een vervelend gevoel naar binnen zit te werken, omdat er geen gezond eettentje om de hoek zit of je niets gezonds bij je hebt, dan moet je het laten en dat voorkomen door te plannen en te preppen. Ik geloof in happy eten. Genieten van lekker eten en het met liefde op eten. Dat kan zo nu en dan ook een patatje zijn met alles erop en eraan. Als je er van geniet, zeg ik: ‘doen’. Het draait om balans.”

Het recept voor on the go Chocolate Banana Bread
Na heel veel uitproberen is het gelukt: het ultieme choco banana bread-recept! Deze heeft de perfect moist. Lekker als snack. Ik snijd extra dikke plakken die ik meeneem in een handig zakje.

Rens Kroes Chocolate Banana Bread The Goaldiggers Club on the go
Voorbereidingstijd
15 minuten

Baktijd
45 minuten

Totale tijd
1 uur

Ingrediënten voor 1 brood
Kokosolie om in te vetten
3 el chiazaad
4 el cacao
350 g (geschilde) rijpe bananen
120 ml havermelk
120 ml kokosolie, gesmolten
1 el citroensap
5 medjooldadels
200 g quinoameel
1 tl vanillepoeder, ongezoet
2 tl baking soda (zuiveringszout)
1 tl zout

Houdbaarheid
5 dagen in afgesloten trommel, of snijd in plakjes en vries in

Benodigdheden
Kleine cakevorm van 20 x 10 cm, bakpapier

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een cakeblik in met wat kokosolie, bekleed de bodem met een passend stukje bakpapier en vet dat ook in. Week het chiazaad ongeveer 15 minuten voor in 150 ml water. Doe ondertussen de bananen, havermelk, zachte kokosolie en citroensap in de blender. Ontpit de dadels en doe ze bij het bananenmengsel. Mix alles tot een romig geheel. Doe vervolgens de droge ingrediënten in een kom en schep door elkaar. Voeg de natte massa toe en roer tot het goed gemengd is. Roer er als laatste de geweekte chiazaadjes door. Schenk het beslag in de cakevorm. Zet ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven. Neem af en toe even een kijkje! Laat de cake na het bakken 10 minuten in de vorm zitten en laat hem dan verder afkoelen op een rooster.

Dit recept komt uit Rens Kroes’ boek On The Go
Uitgeverij Uniekboek het Spectrum

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Eve Tomaszewski

Eve Tomaszewski

Eve is founder van The Goaldiggers Club en wil daarmee een plek creëren waar ondernemende vrouwen ervaringen, ideeën, tips & tricks, kennis en skills kunnen delen. Ze wil hen de mogelijkheid bieden om het gesprek met elkaar aan te gaan en inspireren om al hun carrière goals te behalen terwijl ze tegelijkertijd een gelukkig leven leiden.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic