Word member Sluit je aan bij de club

In de Spotlight: Wayta Patmo, fotograaf

Hier zetten we talentvolle en inspirerende vrouwen in de spotlight. Deze keer fotografe Wayta Patmo (30), wiens naam bekend voorkomt bij iedereen die de foto credits van onze artikelen leest. Ze support The Goaldiggers Club vanaf het eerste moment en heeft daarnaast meerdere fotografie projecten. Lees verder om erachter te komen wat er in het hoofd omgaat van deze visueel ingestelde, beschermende vrouw met een obsessie voor bamboe, een Zuid-Amerikaans temperament en als missie: “Ik wil een stem geven aan alle vrouwen die zich ondergewaardeerd of ondervertegenwoordigd voelen in deze media minded wereld.”  

 Schermafbeelding 2016-08-16 om 01.19.30 AM

Typisch Wayta…
“Ik hou van extremen. Ik ben erg beschermend naar de belangrijke mensen om me heen. Ik werk met heel veel passie. Ik heb een Zuid-Amerikaans temperament. Ik word gedreven door visuele aspecten. Ik ben koppig en heb bijna altijd gelijk, haha. Ik kan niet zonder reizen en zon. Ik ben geobsedeerd door bamboe. Mijn favoriete kleur is mintgroen. Ik hou van mijn vrienden, maar vind het ook fijn om alleen te zijn. Ik leef met de gedachte “Geluk gaat boven alles.” Liefde voor jezelf en voor anderen vind ik belangrijk. Oh, en ik ben af en toe een controlfreak.”

Wat is jouw missie?
“Ik heb op dit moment veel aan mijn hoofd, omdat ik met vijf verschillende projecten bezig ben. Voor nu is mijn grootste doel in het leven om de juiste balans te vinden tussen werk en vrije tijd. Daarnaast ben ik momenteel bezig om mijn werk mooier en betekenisvoller te maken. Ik wil een stem geven aan alle vrouwen die zich ondergewaardeerd of ondervertegenwoordigd voelen in deze media minded wereld. Daarom werk ik samen met mijn partner Sharon Jane Dompig aan het online magazine Lois&Lane, welke binnenkort online komt. De media vertegenwoordigd niet de echte multiculturele samenleving en wij willen daar verandering in brengen.”

Heb je altijd geweten dat je fotografe wilde worden?
“Totaal niet. Ik ben begonnen met een studie modeontwerpen; het slechtste idee ooit. Ik had altijd een passie voor beelden. Al van jongs af aan was ik gefascineerd door de covers van mijn opa’s jazzplaten en mijn oma’s mode illustraties.

Wat is het leukste aan jouw werk?
“Het leukste aan mijn baan is dat ik constant nieuwe mensen ontmoet van over de hele wereld. Het leert me een hoop over hoe en waar ik mijn leven wil leiden. Ik stam af van twee verschillende Nederlandse koloniën; mijn familie heeft Colombiaanse, Cubaanse en Arubaanse/Dominicaanse roots. Ik denk dat ik daarom ook zo van reizen hou. Ik weet nog niet waar ik later wil gaan wonen. Maar Kaapstad, Bali en Los Angeles staan bovenaan mijn lijst.”

Wat is het moeilijkste aspect van jouw werk?
“Er zijn maar twee situaties: of je bent compleet overdonderd door de hoeveelheid werk of je staart naar je inbox hopend dat er iemand is die je wil inhuren, terwijl je overweegt om aan de slag te gaan als parttime barista.”

Is het mogelijk om van je passie te kunnen leven?
“Ik denk het wel. Timing en marketing zijn essentieel. Je moet een plan hebben. Het belangrijkste is, denk ik, om je bewust te zijn van je omgeving. Je snel kunnen aanpassen aan veranderingen is key. Zolang je aanpast aan de tijdsgeest, zit je denk ik wel goed.

Wat is de belangrijkste les die je onderweg hebt geleerd?
“Doe alles op je eigen tempo. Wees nooit de slaaf van iemand anders’ tijd. Ik kan alleen maar mijn uiterste best doen. Ik heb mezelf beloofd om nooit mee te gaan in de stress van anderen. Als een jonge dertigjarige vrouw heb ik al stress genoeg. Als klanten een belachelijke deadline hebben of me willen laten overwerken zonder me daarvoor te betalen, weiger ik dat. Ik zet ook vaak mijn telefoon uit. Je moet grenzen stellen. Ik denk dat het erg belangrijk is om in je eigen ritme te blijven werken. Alleen jijzelf weet wat je wel of niet aankan. Als je anderen dat voor je laat bepalen, zal je nooit gelukkig of tevreden zijn met jezelf.”

Waardoor laat je je inspireren?
“Ik haal inspiratie uit bijna alles. Soms luister ik stiekem een interessant gesprek af in een café. Musea, films, boeken of seminars zijn ook een grote inspiratiebron voor mij, maar ik haal mijn inspiratie meestal uit het ontdekken van nieuwe plekken, steden en landen. Mijn werk is een reflectie van alles wat ik om mij heen zie.

Wat is jouw picture perfect?
“Dat is heel persoonlijk. Perfectie zit in je hoofd en niet zozeer in wat je ziet.”

Wat zouden mensen moeten denken of voelen wanneer ze naar je werk kijken?
“Mensen moeten zich welkom voelen. Ik vind het prachtig als een van mijn beelden mensen aanspreekt. Mijn doel is bereikt als mensen een positief gevoel overhouden aan mijn werk.”

Kan je een Goaldigger noemen die jou inspireert?
“Ik vind al mijn vrienden even inspirerend en mooi op hun eigen manier. Maar Willa Green probeert met haar duurzame agentschap W. Green echt een verschil te maken in de modewereld. Een hoop mensen zijn niet goed geïnformeerd over de producten die we kopen en dragen.”

Wat is je grootste zakelijke doel?
“Ik wil graag de ondernemer zijn die ik in gedachten al ben. Ik wil meer zijn dan alleen fotografe. Ik wil culturele beelden produceren die de mooie kanten van de mengelmoes weergeven. Een viering van ons allen. Ik ben al redelijk op weg, maar ik wil niet mijn eigen ruiten ingooien. Ik zou zeggen: hou mijn Instagram in de gaten.

Volg Wayta op Instagram: @teamwayta and @loisandjane

Wayta Patma In The Spotlight The Goaldiggers Club 2
 Wayta Patma In The Spotlight The Goaldiggers Club 5Wayta Patma In The Spotlight The Goaldiggers Club 4 MAHARISHIXCONCRETE4-e1457105350130
Wayta Patma In The Spotlight The Goaldiggers Club 6
 VOLUME-XXII-June-2015-7-e1457105669789
Wayta Patma In The Spotlight The Goaldiggers Club 7
You will find more of Wayta’s work on her website teamwayta.com

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Eve Tomaszewski

Eve Tomaszewski

Eve is founder van The Goaldiggers Club en wil daarmee een plek creëren waar ondernemende vrouwen ervaringen, ideeën, tips & tricks, kennis en skills kunnen delen. Ze wil hen de mogelijkheid bieden om het gesprek met elkaar aan te gaan en inspireren om al hun carrière goals te behalen terwijl ze tegelijkertijd een gelukkig leven leiden.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic