Propercorn founder Cassandra Stavrou deelt learnings waar jij van kunt leren bij het opzetten en runnen van jouw bedrijf

Merk jij dat jij als jonge, ondernemende vrouw wel eens wordt onderschat? Heb je een enorme ondernemingsdrang, maar weet je eigenlijk niet wat je wil gaan doen en waar je moet beginnen? Cassandra Stavrou kent deze struggles maar al te goed. Cassandra was een jonge twintiger toen ze met het idee kwam om een gezonde snack op de markt te brengen en ervoor koos om haar baan bij een advertising agency op te zeggen en Propercorn op te richten.  Inmiddels is Propercorn een miljoenenbedrijf. Vandaag deelt Cassandra haar grootste learnings waar jij van kunt leren bij het opzetten en runnen van jouw bedrijf. 

Propercorn

Cassandra Stavrou was nog maar 24 jaar toen ze op het idee van popcorn als gezonde snack kwam. Toen ze dit hersenspinsel met haar moeder deelde, herinnerde die haar dat het laatste cadeau dat Cassandra van haar vader ontving voordat hij stierf, een popcornmachine was. Dit was het laatste zetje in de rug dat Cassandra nodig had. Ze verhuisde terug naar haar moeder om geld te besparen en startte het merk Propercorn. Nu runt Cassandra een miljoenenbedrijf, heeft ze de leiding over meer dan 40 medewerkers en wordt Propercorn verkocht in meer dan 10 landen.

1. Vind een oplossing voor een probleem

Cassandra: “Ik heb altijd een ondernemingsdrang gehad en ik zat vol met ideeën. Zo wilde ik bijvoorbeeld een date app beginnen en dacht ik eraan om een yoghurtwinkel te openen. Uiteindelijk lag het idee voor m’n neus. Ik werkte bij een advertising agency en in de middag kregen m’n collega’s en ik trek. Het was dan altijd een struggle, want een gezonde snack vulde niet, maar van een chocoladereep kregen we weer zo’n schuldgevoel. Al gauw kwam ik uit op popcorn; het is een snack die goed vult en waarbij je niet eens doorhebt dat het een gezond alternatief is.”

2. Je hoeft het niet alleen te doen

Cassandra: “Het was voor mij een groot risico om te stoppen met mijn baan en echt te gaan voor een eigen onderneming. Ik had wel het geluk dat ik nog jong was en dat het dan ook niet gek was dat ik terug verhuisde naar mijn moeder om kosten te besparen. Na een jaar zelf bezig te zijn met Propercorn, merkte ik dat ik een beetje vastliep. Er kwam zo veel bij kijken en ik miste een partner waarmee ik kon sparren. Via vrienden raakte ik in contact met Richard Reed, de co-founder van Innocent Drinks. Toen ik dit met hem besprak, zei hij: “Maar Cassandra, je hóeft het toch niet alleen te doen?” Dit was voor mij een eye-opener en al gauw haalde ik mijn goede vriend Ryan bij het bedrijf. Samen vormen we een goed team, we kunnen soms kibbelen, maar we versterken elkaar ook enorm. Het is fijn om te weten dat ik hier niet alleen insta.”

3. Authenticiteit is belangrijker dan perfectie

Cassandra: “Een idee kan nog zo goed zijn, maar als het niet goed voelt, gaat het je ook niet lukken om dit over te brengen. Dit leerde ik bij het ontwerpen van de verpakking van Propercorn. Wij hadden een grafisch ontwerper ingehuurd om de verpakking te ontwerpen. Hij had er maanden aan gewerkt en het was echt prachtig, maar toch had ik er geen goed gevoel bij. Het klopte niet helemaal en ik wist dat ik het dan ook niet zou kunnen overbrengen als ik me zo voelde. Ik besloot de ontwerpen overboord te gooien en ben toen zelf aan de slag gegaan met schetsen. Het werd misschien minder mooi, maar het werd wel echt iets dat van mij was.”

4. Concurrentie is juist goed

Cassandra: “Op het moment dat ik veel tijd investeerde in het opbouwen van Propercorn, kwamen andere merken met hetzelfde idee als paddestoelen uit de grond. Ik heb toen een moment gehad dat ik mijn handdoek in de ring wilde gooien, maar ik ben enorm blij dat ik dat niet heb gedaan. Juist omdat ik concurrentie kreeg, merkte ik dat het idee van een gezonde snack leefde en ontstond er meer publiciteit. De zet was nu aan mij om mijn merk eruit te laten springen. Dit gaf mij een goede focus.”

5. Geloof in je werknemers

Cassandra: “Like-minded mensen om je heen verzamelen, is misschien wel het moeilijkste aan het runnen van een bedrijf. Goede werknemers die met hun neus naar dezelfde richting staan, maken van een goed bedrijf een fantastisch bedrijf. Wij hebben een aantal waarden die wij hechten aan onze werknemers. Zo moeten ze ondernemend zijn, het moet voor hen echt voelen alsof zij Propercorn runnen, maar het moeten ook mensen zijn waarmee je na werk nog een biertje wil drinken. Wanneer je goede mensen om je heen hebt verzameld, is het fijn om ze vertrouwen en vrijheid te kunnen geven. Zo geven wij werknemers die een aantal jaar in dienst zijn onbeperkte vakantiedagen. We weten dat ze hier geen misbruik van maken, juist omdat we hen het vertrouwen geven.”

6. Laat ze je maar onderschatten

Cassandra: “Ik heb wel eens meegemaakt dat een man tijdens een zakelijke bespreking vroeg of ik het promotiemeisje was. Ik kon toen stennis schoppen, maar ik voelde me juist trots toen hem werd verteld dat ik de founder ben. Wanneer iemand je onderschat, krijg je juist de mogelijkheid om te laten zien wat je écht waard bent.”

Let’s Talk

Wat is de belangrijkste les die jij hebt geleerd tijdens het ondernemen? Deel het hieronder in de comments.

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

BewarenBewaren

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic