Eve Tomaszewski, founder The Goaldiggers Club, deelt 6 tips voor conversie verhogende content

Eve Tomaszewski heeft een schat aan ervaring als redacteur en content creator. Haar artikelen waren onder andere te zien in magazines zoals ELLE, VIVA, Grazia, Cosmopolitan, LINDA.meiden en op de website van Glamour. Daarnaast schrijft ze voor ondernemende vrouwen uit haar netwerk ook regelmatig teksten voor hun website en geeft ze hen advies om content zo effectief mogelijk in te zetten. En oh ja, ze is ook nog founder van The Goaldiggers Club! Vandaag deelt Eve 6 tips voor hoe je conversie verhogende content schrijft voor je business.

1. Spreek je (potentiële) klanten persoonlijk aan

Eve: “Vaak is het zo dat je snel geneigd bent om te vertellen wat je aanbiedt. Je hebt een lap tekst: ‘Dit is mijn bedrijf, hier zijn wij goed in, dit is ons pakket. Punt.’ Tuurlijk kun je vol overtuiging schrijven waarom jouw business zo geweldig is, maar potentiële klanten willen tegenwoordig vooral dit weten: what’s in it for them? Wat kan jouw product voor hen betekenen, op welke manier worden ze er beter van en wat heb je hen te bieden. Houd hier rekening mee in al je communicatie uitingen. Als je sales wil genereren is het dus belangrijk dat je vanuit je doelgroep denkt en aanstipt wat je hen kunt bieden. Nog belangrijker is wat je voor hen oplost. Een hapklare tekst met wat je hebt aan te bieden is niet altijd even effectief. Je bent bijvoorbeeld een businesscoach en er staat op je website: ‘Ik ben de go-to businesscoach van Nederland.’ Ik zou in dit geval de volgende tekst adviseren: ‘Heb je te weinig sales omzet? Ik ben degene die jou gaat helpen je klantenkring groter te maken en je omzet te vergroten. Benoem de pijnpunten van je doelgroep om herkenbaarheid, begrip en behoefte te creëren en wat je voor hen kan oplossen.

2. Verwerk ‘je’ in teksten

Eve: “In de titels van artikelen en in de artikelen van The Goaldiggers Club zit altijd het woord ‘je’ verwerkt. Dit om te laten zien dat het draait om diegene die het artikel leest. Door de focus niet te leggen op jezelf maar op anderen kun je meer impact maken en voelen lezers zich meteen aangesproken, waardoor jouw boodschappen beter binnenkomen.”

3. Bied waarde

Eve: “Als merk moet je meer willen dan jouw potentiële klanten je producten in hun schoot werpen. Met content kun je je doelgroep meerwaarde bieden. Zorg ervoor dat je content biedt die mensen inspireert en publiceer dit op je blog of op je Instagram profiel. Geef tips en tricks waar lezers écht iets aan hebben. Het voordeel hiervan is dat ze zich verbonden gaan voelen met je merk. Mensen gaan je ook echt vertrouwen, op je bouwen en zijn eerder bereid om iets van jou te kopen. Heb je een webshop? Inspireer je lezers met een interview van een vrouw die bij je merk past. Zorg ervoor dat ze wordt gefotografeerd in jouw kledingstukken en plaats de foto bij het interview of publiceer haar vijf favoriete items uit jouw collectie bij het interview om een commerciële slag te maken in dit soort inspirerende artikelen.”

4. Zorg voor een duidelijke call to action

Eve: “Zorg er altijd voor dat er in de tekst meerdere keren een duidelijke call to action staat als: ‘hier kun je het product kopen’ of ‘schrijf je nu in.’ Zet deze tekst bij voorkeur in een button, want daar wordt nog sneller op geklikt. Maak het je lezers zo makkelijk mogelijk. Met een klikbare call to action kunnen je lezers de dienst meteen afnemen of het product kopen.”

5.  Zorg ervoor dat je teksten toegankelijk zijn geschreven

Eve: “Te zakelijke teksten zijn afstandelijk en zullen lezers daarom minder snel aanspreken. Het enthousiasme van jouw merk of jou als persoon valt weg en dat is zonde. Je onderscheidt jezelf juist door het persoonlijk te houden. Check voordat je iets online plaats altijd even bij jezelf: zitten er woorden in die je normaal niet zou gebruiken? Zorg ervoor dat je deze eruit vist. Het is belangrijk dat als je een tekst gaat schrijven, je in gedachte houdt: hoe zou ik dit aan iemand vertellen waarmee ik in real life afspreek? Dit is een heel simpel trucje, maar zo essentieel.”

6. Deel testimonials

Eve: “Een makkelijke manier om via online content je credibility te verhogen, is om te werken met testimonials op je website. Testimonials zijn korte stukjes tekst van je klanten waarin verwerkt staat wat ze van je service vinden en wat het hen heeft gebracht. Mond-tot-mondreclame blijkt al eeuwen effectief. Mensen horen graag wat anderen van je product vinden en voelen zich hier vertrouwt bij.”

Let’s talk

Welke content deel jij? Deel het in de comments hieronder.

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Raisa Huisden

Raisa Huisden

Raisa wordt gelukkig van een mooi paar sneakers, heeft een groot hart voor empowerment en een passie voor content creatie.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic