Goaldigger Talk met Wendy Bogers, founder Ligo

Wendy Bogers is de go-to person als het gaat om legal advice. Met haar bedrijf Ligo helpt ze ondernemingen aan een goede juridische basis. In deze Goaldigger Talk deelt Wendy wat er allemaal komt kijken bij het ondernemen en het najagen van haar goals.

Wendy Bogers is begonnen als advocaat bij een internationaal kantoor op de Zuidas. Daar werd ze binnen no time tot een young professional gedrild. Tot haar verbazing werkte de advocatuur nog met het uurtje-factuurtje als businessmodel. Voor een document van 2 pagina’s konden er wel duizenden euro’s over de toonbank gaan. Dit triggerde Wendy om te kijken naar hoe het anders kon. Een klein akkefietje op kantoor zorgde voor een impulsieve beslissing. Wendy nam ontslag bij het advocatenkantoor en begon haar eigen ondernemersavontuur: ze besloot Ligo op te richten. Ligo is een online platform waar ondernemers met behulp van slimme software zelf contracten kunnen maken en onbeperkt advies van goede advocaten kunnen inwinnen. Hiermee wil ze ervoor zorgen dat legal advies betaalbaar en toegankelijk is, ook voor startende ondernemers

1. Wat is je goal?

Wendy: “Nu is Ligo alleen nog actief in Nederland. Mijn goal is om met Ligo in Nederland snel een groter marktaandeel te pakken en vervolgens in verschillende landen actief te worden. Ik wil bedrijven in alle landen toegang geven tot hoge kwaliteit juridische diensten tegen een betaalbare prijs. Het komt nog vaak voor dat bedrijven nauwelijks gebruik maken van juridische diensten. Ik zie echt dat ondernemers het liefst met een hele grote boog om advocaten heen lopen door te hoge kosten. Deze bedrijven lopen onnodige risico’s. Dat is zonde. Ondernemers moeten de mogelijkheid krijgen zich te kunnen focussen op hun passie zonder in moeilijkheden te komen. Juist met Ligo wil ik er samen met mijn team voor zorgen dat elk bedrijf voor een paar tientjes per maand onbeperkt toegang heeft tot contracten en adviezen van hele goede advocaten. Wij werken met een netwerk van externe advocaten, waaronder specialistische nichekantoren maar ook met het grootste advocatenkantoor van Nederland. Ook is de software waarmee wij werken zo geavanceerd, dat je zelf door het beantwoorden van makkelijke vragen een document op maat kan maken. Dit heeft niets weg van een eenvoudige template van het internet waar je zelf uren mee aan het rommelen bent. Bij ons is een contract op maat binnen vijf minuten af. Op persoonlijk vlak is het mijn goal om mijzelf te ontwikkelen tot een goede CEO van een scaleup. Ik lees veel boeken over marketing en management, omdat ik op het moment dat ik begon met ondernemen niet thuis was in deze onderwerpen. Ik vind het belangrijk om daarin nog steeds te ontwikkelen, omdat ik geloof dat het juiste team bouwen, een goede cultuur en sturing op groei onmisbaar zijn voor succes.”

2. Welke acties onderneem je om dat goal te bereiken?

Wendy: “Ik ben gedisciplineerd, dat is er met de paplepel ingegoten. Opgeven is nooit een optie. Dit is voor mij een belangrijk ingrediënt om een succesvol bedrijf uit de grond te stampen. Ik heb dag goals, maand goals en jaar goals. Ik gebruik een takenlijst tool en daar zet ik altijd op wat ik moet doen. De resultaten deel ik met mijn investeerders. Een investering krijg je tenslotte op basis van een bepaalde prognose en de groei van je bedrijf. Over een tijd hebben we een grote investering nodig voor onze verdere groei, we weten welke targets we hiervoor moeten behalen. Zo werken wij naar het moment toe.”

3. Heb je naast investeerders nog andere partijen die jou helpen?

Wendy: “Ja, het Ligo platform bestaat uit software. Ik had in het begin een partij nodig die mij kon helpen met het bouwen van een online platform. Ik kwam twee jongens tegen met wie ik een mooie samenwerking ben aangegaan. Niet voor geld, maar voor aandelen. De precieze invulling van de samenwerking en de voorwaarden was wel een aardige onderhandeling. Als je aandelen in je bedrijf ‘weg geeft’, kan het voelen alsof  je een arm aan iemand anders afstaat. Bij een onderhandeling is het goed om jezelf af te vragen, tot waar wil ik gaan en wat is het me waard? Zijn er betere alternatieven? Wat gaat de samenwerking mij opleveren, in kennis, in groei, in tijdsbesparing? Dat zijn zaken die ik heb afgewogen om goed de onderhandeling in te gaan. Naast deze jongens, waarmee ik nog steeds intensief samenwerk, heb ik hele goede hands-on adviseurs in onze Advisory Board die me helpen.” 

“Gaat een samenwerking niet lekker, dan is dat heel vervelend, maar moet je hier wel snel actie ondernemen en een beslissing durven nemen.”

4. Wat zie jij als jouw grootste uitdaging bij het bereiken van je goals en waarom?

Wendy: “Hulp vragen en de juiste mensen om je heen verzamelen. Ik werk nu met een heel tof, gemotiveerd en meer senior team. Om mijn goals te bereiken ben ik nu afhankelijk van anderen. Gaat een samenwerking niet lekker, dan is dat heel vervelend, maar moet je hier wel snel actie ondernemen en een beslissing durven nemen. Ik vond het in het begin moeilijk om afhankelijk te zijn van anderen. In het begin kon ik alles wel alleen. Maar als je bedrijf hard groeit, gaat dat niet meer. Nu groeit het team ook hard en moet ik de controle loslaten. Het is vooral belangrijk om de juiste mensen om mij heen te verzamelen. Aan mensen op wie ik kan bouwen, durf ik werk en verantwoordelijkheid uit handen te geven.”

“Je moet als ondernemer alert blijven. Problemen moet je bij de horens vatten.”

5. Wat is jouw key to success?

Wendy: “Je moet hard voor jezelf kunnen zijn en passie hebben voor wat je doet. Daarnaast is een goede structuur en planning een must bij het bereiken van je goals.”

6. Op welke prestatie tot nu toe ben je het meest trots?

Wendy: “Ik ben bij de oprichting van Ligo in de situatie terecht gekomen waarbij een grote investering op het laatste moment niet doorging. Dit was de dag voordat we de launch hadden van het Ligo platform. We moesten de volgende dag wel live gaan, zonder geld. Dit was natuurlijk meteen schakelen. Alles waar kosten aan verbonden waren, moest worden stopgezet, voor zover mogelijk. We moesten à la minute nieuwe ideeën bedenken om sneller tot omzet te komen zodat wij Ligo toch draaiende konden houden. Gelukkig ben ik hier goed mee omgegaan door snel te schakelen. Bij mij duurt een teleurstelling vaak maar een paar minuten. Daarna is het meteen: hup, oplossing, oplossing. Uiteindelijk hadden we in de eerste week al een hele mooie omzet.”

7. Waar heb je veel van geleerd tijdens het ondernemen?

Wendy: “Ik heb geleerd dat zodra ik problemen constateer, ik actie moet ondernemen. Je moet als ondernemer alert blijven. Problemen moet je bij de horens vatten.”

8. Welke tip zou je jezelf achteraf geven omtrent het bereiken van je goals?

Wendy: “Als je als goal hebt een bedrijf opzetten, laat je dan niet te veel afleiden door adviezen van anderen. Bijvoorbeeld dat je er heel goed over moet nadenken, dat je lang moet sparen voordat je de stap neemt en niet ver komt zonder een goed businessplan. Er is mij heel vaak door mijn vrienden en familie geadviseerd het zekere voor het onzekere te nemen. Ik had tenslotte alle zekerheid met mijn goed betaalde baan. Natuurlijk is dit advies goed bedoelt, maar als je iets innovatiefs wilt opzetten moet je jouw moment pakken. Risico’s durven nemen. Ondernemen is doen. Stel je goals en maak ze realistisch door ze op te delen in kleinere goals.”

9. Hoe zorg jij voor peace of mind terwijl je een druk leven leidt?

Wendy: “Het is belangrijk om rust te pakken en goed voor jezelf te zorgen. Je moet goed naar je lichaam luisteren. Als ik merk dat ik ergens last van heb, dan negeer ik dit niet. Ik sport, mediteer en let op mijn voeding. Als ik bijvoorbeeld merk dat ik een kort lontje krijg, dan weet ik dat het tijd is voor een goede massage.”

10. Wie zie jij als goaldigger en waarom?

Wendy: “Als ik naar mijn eigen netwerk kijk, dan is dat Emilie Sobels. Ik vind haar ontzettend inspirerend. Dat is omdat zij op vele vlakken hele mooie successen neerzet met haar bedrijf Hashtag Workmode en haar boek: Babe, you got this. Doordat ik in dat boek sta, ben ik ook in contact gekomen met andere inspirerende vrouwen die daarin staan zoals Evelien de Vries van MDV.”

“Met mijn gedachten ben ik dan ook altijd bij mijn bedrijf. Dit is voor mij essentieel om succes neer te zetten.”

11. Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen en waarom?

Wendy: “Tijdens het ontwikkelen van het concept van Ligo zei iemand tegen mij dat ik groter moest denken. ‘Wat jij doet, dat idee met het automatiseren van contracten dat is leuk, maar dit kan veel groter worden als je er ook adviezen van advocaten bij pakt. Je moet het concept groter trekken,’ werd mij verteld. Er was zoveel meer mogelijk dan ik had bedacht. In het begin hield ik me ook wel klein, maar dit kwam meer door onwetendheid over ondernemerschap. Ik was niet het meisje dat op haar zestiende al wist dat ze ging ondernemen.”

12. Hoe zorg jij ervoor dat je gelukkig blijft tijdens het bereiken van je goals?

Wendy: “Ik heb zo mijn relax momentjes waarbij ik ontspan met een goed boek of een rondje ga hardlopen. Dat boek gebeurt alleen niet vaak. Ik ben opgevoed met de ‘niet lullen maar poetsen-mentaliteit.’ Geen geklaag als er iets tegen zit. Als je hard werkt kun je alles bereiken. Met mijn gedachten ben ik dan ook altijd bij mijn bedrijf, maar daar word ik juist ook heel gelukkig van door de voldoening die ik eruit haal. Dit is voor mij essentieel om succes neer te zetten.”

13. Wat is jouw definitie van succes?

Wendy: “De doelen die je voor jezelf gesteld hebt ook daadwerkelijk bereiken.”

14. In het kader van sharing is caring, heb je nog tips voor onze lezers die een goal nastreven?

Wendy: “Toewijding is een must als je je goals wilt bereiken. Hier is actie voor nodig. Bouw momenten in om te evalueren wat je hebt behaald, om vervolgens weer andere goals te stellen.”

Let’s talk!

Deel in de comments hieronder wie je graag in de Goaldigger Talk zou willen zien.

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je hier onder aan voor de nieuwsbrief als je insider tips, updates en exclusieve deals wil ontvangen.

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Raisa Huisden

Raisa Huisden

Raisa wordt gelukkig van een mooi paar sneakers, heeft een groot hart voor empowerment en een passie voor content creatie.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic