Word member Sluit je aan bij de club

Hier is jouw checklist voor het opstellen van de perfecte factuur

Who run the world? Goaldiggers! Maar eerlijk: de administratie blijft soms nog wel een dingetje. Kim de Jong van House of Tax jou geeft jouw vanaf nu regelmatig tips én tricks om je cashflow op orde te houden. Te beginnen met het opstellen van de perfecte factuur.

Praten over geld kan soms ietwat ongemakkelijk zijn, maar het is onlosmakelijk verbonden met een gezonde business. Kim de Jong is de oprichter van House of Tax, gespecialiseerd in belastingzaken voor online ondernemers, digital nomads en bloggers. Je administratie op orde hebben, begint uiteraard bij een smetteloze factuur opstellen. Geen idee waar je moet beginnen? Kim deelt de wettelijke verplichtingen waar iedere factuur aan moet voldoen.

Checklist voor de perfecte factuur

 1. Je volledige naam en die van je klant
 2. Jouw volledige adres en dat van je klant
 3. Je btw-nummer
 4. Je KvK-nummer
 5. De datum waarop de factuur is verzonden of uitgereikt
 6. Een uniek opeenvolgend factuurnummer
 7. Een omschrijving van de goederen of diensten die je hebt geleverd
 8. Het aantal (hoeveelheid) van de goederen of de omvang van de diensten die je hebt geleverd
 9. De datum waarop de goederen of diensten zijn geleverd, of de datum van een vooruitbetaling
 10. Het bedrag dat je in rekening brengt, exclusief btw (netto bedrag)
 11. BTW tarief dat van toepassing is
 12. Het BTW-tarief of de BTW tarieven die je in rekening brengt
 13. Het BTW bedrag, per BTW tarief

“Indien je de BTW verlegd, dit is soms het geval bij B2B diensten in Europa, moet je ook het BTW nummer van je klant op de factuur vermelden”, licht Kim toe. “Inclusief de vermelding BTW verlegd.”

Daarnaast tipt Kim dat het handig is om je logo toe te voegen ter herkenning, de betalingstermijn (’30 dagen volgens de wet indien je niets afspreekt met je klant’), en natuurlijk je bankrekeninggegevens. “Een betaallink via Tikkie of een paymentprovider zoals Mollie is ook ontzettend handig. Dan kunnen je klanten direct vanuit de factuur de betaling regelen,” tipt Kim. “Vergeet ook niet je document als eind-document, zoals PDF, te versturen. Dan is deze niet meer aan te passen.”

Hoe je factuur er verder uitziet? Dat mag je helemaal zelf bepalen, zolang de verplichte onderdelen allemaal terug te vinden zijn op de factuur. Houd de factuur echter wel functioneel. Diepzinnige quotes en kleurrijke beelden kun je delen op Pinterest.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Femke Kamps

Femke Kamps

Femke Kamps is freelance content creator voor o.a. Apple & Cosmopolitan en auteur van het boek 'Fuck the quarterlife crisis'. Daarnaast heeft ze een persoonlijk blog: Youniqueblog.nl.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic