Deze momboss heeft tips voor alle werkende moeders

Girlsbosses, business babes, goaldiggers, we zien ze overal om ons heen. Je kent ze wel die vrouwen die op tien plaatsen tegelijk lijken te zijn, altijd toffe projecten hebben lopen en ook nog tijd hebben voor de sportschool. Maar ben jij je ervan bewust dat veel van deze inspirerende vrouwen ook nog moeder zijn?!

Een van deze hardwerkende mombosses is image consultant Selina Martin (ALTER). Naast het hectische freelancer bestaan is zij ook mede-oprichter van het eetplatform Waar Amsterdam Eet, Insta-momblogger via @hetlevenvaneenmoeder én moeder van twee kids. Selina is 32 jaar, eerder dit jaar getrouwd en trotse mama van Dax (6jr) en Loulou (bijna 4jr). We vroegen Selina naar tips & tricks voor werkende moeders (to be).

Fotografie: Vivian Hoorn

1. Zet jezelf op nummer één

“Als ik iets heb geleerd in het moederschap dan is het wel om jezelf op één te zetten. Simpelweg omdat ik en mijn gezin het beste functioneren als ik goed functioneer. Het moment dat ik de zorg voor mezelf te veel laat varen is het wachten op problemen. Ik voel me gehaast, ben druk met brandjes blussen en mijn pregnancy brain lijkt ineens weer op te spelen. Dit leidt tot het vergeten van kleine dingen als het kopen van een pak pasta wanneer ik die avond spaghetti kook tot het totaal vergeten van een belangrijke werkafspraak. De goudenregel is en blijft dus; mama eerst, dan komt het wel goed.”

2. Gun jezelf mama tijd

“Waar ik vroeger de hele dag door kon werken is dat tegenwoordig wel andere koek. Ik hanteer een 4-daagse werkweek en in de weekenden werk ik niet. Tussen 16.30 – 19.30 zit ik midden in de kidsspits. Iedere werkdag op dit tijdstip werk ik een geroutineerde lijst aan to do’s af; laptop dicht, kids ophalen, opruimrondje, koken, rond 18.00 aan tafel, afruimen, nog even samen spelen, voorlezen en naar bed. Deze vaste routine zorgt niet alleen voor rust en regelmaat, maar geeft mij ook een aantal uren op de dag dat ik ‘gewoon’ moeder ben, ook dat heb ik nodig om optimaal te presteren. Alhoewel vrouwen vaak claimen uitstekende multitaskers te zijn kun je in mijn ogen maar één ding tegelijk (echt) goed doen. Doordat ik mijn werktijd en mamatijd ieder een eigen plek hebben in mijn dagplanning houd ik controle en kan ik gefocust te werk gaan.”

3. Optimaliseer je werktijd

“Dit geldt natuurlijk voor iedereen, maar als ouder leer je algauw hoe waardevol je werktijd is. Mijn werkdag begint in principe om 08.05 (wanneer mjin man Jeroen met de kinderen op de fiets stapt). Ik heb ondervonden dat ik in de (vroege) ochtend het meest productief ben. Dus in plaats van me rustig aan te kleden en te ontbijten kruip ik eerst achter mijn laptop. Tijd voor een eerste mailronde en het opstellen van mijn dag planning. Ik voorkom ellelange to-do-lijsten, maar kies voor haalbare doelen. Afronden geeft meer voldoening dan doorschuiven. Mijn tip is dan ook; doe wat je (aan)kan. In het begin kan dit nog lastig zijn omdat je nog niet altijd goed kunt inschatten hoelang je ergens over doet, maar trust me, practice makes perfect.”

4. Zie minder werken niet als een belemmering

“Wanneer ik als een spin in het web van ons gezinsleven zit zoek ik gevoelsmatig naar genoeg ruimte voor al mijn alter ego’s. In mijn iCalender zijn al mijn afspraken en activiteiten aangegeven in verschillende kleuren, zo kan ik duidelijk zien of mijn dag, week of maand ‘eerlijk’ verdeeld is. De juiste balans is cruciaal. Als zelfstandige kun je altijd werken, maar ik zou je willen uitdagen om dit niet te doen. Het moederschap geeft grenzen aan mijn werktijd, maar ik heb dit leren zien als een verrijking in plaats van een belemmering. Het gezinsleven triggert me efficiënt om te gaan met mijn tijd om zo met volle aandacht te kunnen presteren.”

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Eve Tomaszewski

Eve Tomaszewski

Eve is founder van The Goaldiggers Club en wil daarmee een plek creëren waar ondernemende vrouwen ervaringen, ideeën, tips & tricks, kennis en skills kunnen delen. Ze wil hen de mogelijkheid bieden om het gesprek met elkaar aan te gaan en inspireren om al hun carrière goals te behalen terwijl ze tegelijkertijd een gelukkig leven leiden.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic