Mantra Monday met Anbasja Blanken, designer ALA BLANKA

Haar eigen label ALA BLANKA oprichten, de Global Denim Awards winnen en een ready-to-wear collectie presenteren tijdens Fashion Week; 2016 was een druk jaar voor Anbasja Blanken. Met haar label wilt ze zich in de markt positioneren als de broekenvrouwvoor sterke vrouwen en haar liefde voor vakmanschap en ambacht aan iedereen laten zien. Haar dromen zijn groot en ze is vastbesloten om deze uit te laten komen. Ze zet door, vooral op onzekere momenten. Welke mantra haar daarbij helpt?

 Tekst: Esra Buke

Welke mantra helpt jou om je goals te bereiken?
Anbasja: “If you can see yourself doing something, you can do it. Op momenten dat ik denk: Ah, ik kap er nu echt mee, denk ik terug aan alle dingen die ik wel heb bereikt en visualiseer ik hoe het eruit ziet als ik mijn goal voor dat moment heb behaald. Dit is voor mij een vorm van meditatie. Ik doe dit niet elke dag, het gaat soms onbewust. Ik ga er niet voor in een speciale houding zitten, maar het zijn meer de momenten dat het echt even niet meer gaat, ik even gas terug moet nemen en puur in mijzelf moet zijn. Dan moet ik echt dat moment voor mijzelf hebben, even wegdwalen en dat vervelende gevoel loslaten. Ik sluit mijn ogen en probeer mijzelf dan te herinneren aan alle mooie dingen die ik heb bereikt. Ik ben geboren op Curaçao en met mijn moeder verhuisd naar Nederland, ik heb de Nederlandse taal geleerd en kijk waar ik nu sta. Waarom zou ik stoppen? Elk klein stapje, is een stapje verder. Ik ben misschien nog lang niet waar ik zou willen zijn, maar ik ben onderweg en het gaat nu goed. Door alle chaos en drukte in het leven ga je maar door en sta je er niet bij stil. Het is daarom goed om daar ook even bij stil te staan. Daarna probeer ik mijn einddoel te visualiseren en hoe ik daar kom. Welk pad moet ik bewandelen om er te komen? Ik geloof echt dat wanneer je dat pad visualiseert en dus ook bewandeld in je gedachten, zelfs zonder dat het nog is gebeurd, je het leven geeft. Het is vergelijkbaar met een sprookje of een fantasie. Je visualiseert alles tot in details. Dan ben je echt met je einddoel bezig. Ik geloof gewoon dat wat jij wenst te realiseren, je in werking kan zetten, zolang je het voor je kunt zien.”

Hoe ben je tot deze mantra gekomen?
Anbasja: “Ik ben heel spiritueel opgevoed. Dus dat ene stukje visualisatie en meditatie zit echt in mij geworteld, ik heb het nodig. Ik ben opgegroeid met het idee dat ieder ding een leven heeft, niet alleen mensen, maar ook alles in de natuur. Ik heb geleerd overal dankbaar voor te zijn. Dus als het even tegenzit, dan visualiseer ik datgene dat ik al heb bereikt en wil bereiken. Ik ben opgegroeid op Curaçao. Ons huis had geen muren, behalve de slaapkamer. We waren met zes kinderen, dus het was altijd druk. Ik droomde toen ter tijd altijd van een eigen slaapkamer. Elke avond toen ik naar bed ging, zag ik mijn slaapkamer voor me. Ik visualiseerde hoe die kamer eruit zag en hoe ik het zou inrichten. Ik zag mijn familie in het huis en hoe gelukkig we waren, wat we dan ook allemaal deden. Ik heb alles tot in details gevisualiseerd. Mijn moeder wilde een betere toekomst voor ons en om die reden zijn wij naar Nederland verhuisd. Toen lag ik daar, in Nederland, in bed, in mijn eigen slaapkamer. Precies zoals ik het voor mij zag. Precies zoals ik het wilde hebben. Ik realiseerde mij toen, dat wat ik had gevisualiseerd, ook waarheid was geworden. Ik voelde op dat moment exact datzelfde geluk dat ik voor mijzelf visualiseerde op Curaçao. Dat moment was voor mij een realisatie dat als je visualiseert waar je wilt zijn, het ook uitkomt, omdat je daar dan naartoe werkt. Je weet niet wanneer het uitkomt en daarom is het ook een kwestie van geduld. Niet alles komt direct wanneer je het wilt, soms moeten er eerst andere dingen gebeuren voordat het komt.”

Op welk moment bracht deze mantra jou dichterbij jouw goals?
Anbasja: “Toen ik meedeed aan De Global Denim Awards in 2016. Dat was voor mij een periode waarin ik vaak heb gedacht: waarom ben ik hier aan begonnen, waarom heb ik het zo ingewikkeld gemaakt? Stel je voor dat ik niet win. Toen ik ervoor werd benaderd dacht ik ook: dat ga ik echt niet doen. Voor die wedstrijd moest ik een mini-collectie ontwerpen van denim afkomstig van bekende jeansweverijen. Ik had vrij weinig met denim en de competitie-eisen die werden gesteld, schrikten mij wel af. Je moest o.a. innovatief zijn en ik dacht: hoe ga ik innovatief zijn met denim, hoe ga ik iets vernieuwends bedenken. Ik had namelijk helemaal bijna ervaring met denim. Iets dat zo uit je comfortzone ligt, kan je angstig en onzeker maken. Je gaat dan erg twijfelen aan je capaciteiten. Daarnaast deden er ook nog tien andere designers mee aan de wedstrijd, dus ik had geen idee wat mij te wachten stond. Dat vond ik doodeng. Vooral met een wedstrijd, moet je alles uit de kast halen, concurreren met anderen. In mijn vak hebben mensen bepaalde verwachtingen van je. Alles wat ik maak, wordt bekeken en er wordt altijd iets van gevonden. Mijn werk is ook een deel van mij. Je wilt dat het gewaardeerd wordt want het is alles dat je hebt. Ik heb toen voor mijzelf de keus gemaakt om toch over die onzekerheid te stappen, uit mijn comfortzone te gaan en het wel te doen. Niet blijven twijfelen en denken: ik kan het, het gaat mij lukken.

Global Denim Awards

Ik had kort daarvoor mijn baan opgezegd en moest voor de wedstrijd een maand werken zonder inkomen. Als ik niet zou winnen, dan was ik eigenlijk fucked. Dat gevoel kan je ook echt breken. Ik werd soms huilend wakker, dat ik dacht: hoe ga ik dit doen?! Dat is zo’n moment dat ik terugblikte op hetgeen dat ik al had bereikt en dan visualiseerde ik waar ik uiteindelijk wilde staan en wat ik zo graag wilde bereiken. Het geeft me de motivatie om nog even vol te houden en weer duidelijk te hebben waarom en waarvoor ik dit doe. Uiteindelijk doe ik dit omdat ik het leuk vind en niet omdat het van mij verwacht wordt. En daarnaast zag ik in dat ik de keus had gemaakt om het ingewikkeld te maken, omdat ik dat juist leuk vind. Ingewikkelde vormen en bewerkingen in mijn ontwerpen vind ik leuk om te maken. Uiteindelijk heb ik de Global Denim Awards 2016 gewonnen. Alles viel voor mij op zijn plek op het juiste moment. Het visualiseren van mijn einddoel en terugblikken op alles wat ik al had bereikt, heeft mij echt de motivatie gegeven door te gaan.”

Waarom zouden je mede-goaldiggers ook volgens deze mantra moeten leven?
Anbasja: “Terugblikken en de toekomst visualiseren kan je helpen om in kaart te brengen waar je al staat en waar je heen wil. Je kunt zien welke stappen je al hebt gezet en al ben je maar een klein stapje verder, je bent al verder gekomen. Als je dat kunt zien, blijf je gemotiveerd om door te gaan. Wanneer je maar doorgaat en niet inziet wat je al hebt bereikt, zie je niet hoe ver je eigenlijk al bent gekomen. Dan kijk je alleen maar op naar een grote berg die je nog moet beklimmen. De eerste stap is dus bewust zijn van wat je hebt gedaan. Dan ben je zo veel rijker aan informatie. Dat maakt ook dat je kunt genieten van de dingen die je doet. Het is ook zo zonde om meteen bij de eerste tegenslag te denken: het lukt niet, misschien moet ik maar stoppen, misschien moet ik iets anders doen. Want wat verlies je nou uiteindelijk echt? Wat je verliest, kun je altijd weer terugkrijgen, als je ervoor werkt. Het is zo de moeite waard om gewoon te durven en te doen. Ik kijk er liever op terug dat ik iets heb geprobeerd en het niet is gelukt. Dan heb ik tenminste alles er aan gedaan. En als het niet lukt, dan was het gewoon niet het juiste pad en visualiseer ik weer een ander pad. Zo lang je het einddoel voor je blijft zien, kom je er wel. Je hebt dan namelijk altijd iets om op terug te vallen. Je kunt het ook voor jezelf opschrijven of visualiseren op een soort wishing board, zodat je echt letterlijk iets hebt om op terug te vallen. Elk begin van het jaar maak ik een nieuw wishing board met beelden en woorden die bij mij passen en wat ik uiteindelijk wil bereiken. Ik hang het op, zodat ik hier elke ochtend als ik wakker word naar kan kijken. Dit helpt bij mijn visualisatie van wat ik wil bereiken. Het geeft mij ook zo veel positieve energie; ik kijk dan naar iets wat mij heel blij maakt. Soms duurt het wat langer voordat je iets bereikt, maar je kunt in de tussentijd de andere stappen die je hebt gemaakt wel afvinken. En hoe mooi is het om te kunnen zien, wat je al wel hebt bereikt? Door social media, zijn we te veel bezig met hoe alles moet zijn. Er is weinig passie in te zien, weinig ambitie. Kijk vooral niet te veel om je heen naar anderen, dat maakt je alleen maar onzeker. Blijf gefocust op wat jij al hebt bereikt en wilt bereiken. Zo blijf je in verbinding met jezelf en kun je het meest uit jezelf halen.”

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Esra

Esra

Esra Buke is een happy soul en verliefd op mode. Ze jaagt haar dromen na door te doen waar ze het meest van houdt: het creëren van content gedreven door haar modehart

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic