Dit moet je eten als je stress hebt

Voel je je gestrest? Tijd voor ontspanning inplannen is dan natuurlijk het beste, maar soms heb je daar gewoon even geen tijd voor. Wat in dat geval wel belangrijk is: blijf goed en gezond eten! We snappen dat dat er in drukke tijden nog wel eens bij inschiet. Wist je dat bepaalde voedingsmiddelen helpen tegen stress? Wij stelden samen met Stefanie Klaver van Klaever Health alvast een boodschappenlijstje voor je op.

Antioxidanten
Hoe komt het dat bepaalde voedingsmiddelen stressverlagend werken? Stefanie: “Stress zorgt voor de aanmaak van vrije radicalen, welke cellen en weefsels kunnen beschadigen. Antioxidanten beschermen je cellen en weefsels door de vrije radicalen onschadelijk te maken.” Als je stress hebt, is het dus belangrijk om zoveel mogelijk antioxidanten binnen te krijgen. Maar waar zitten die in? Stefanie: “In alles met kleur. En elke kleur zorgt weer voor een net iets andere vorm van antioxidanten. Dus probeer zoveel mogelijk te variëren met gekleurde voedingsmiddelen.” Simpel gezegd: zorg voor een regenboog aan groente en fruit in je winkelmandje.

To buy: aardbeiden, zoete aardappel, ananas, broccoli, blauwe bessen, bieten.

Omega 3-vetzuren & vitamine E
Stefanie: “Zoals gezegd beschadigen vrije radicalen je cellen. Celwanden bestaan uit omega 3-vetzuren. Het is dus belangrijk die aan te vullen.” Dus én vet eten, én je stress verlagen, én gezond bezig zijn. Dat klinkt als een droom. De tijd dat we bang waren voor vet ligt gelukkig achter ons. Avocado anyone? Tip: vitamine E helpt om omega 3-vetzuren te laten oxideren (dat is wat je wilt). Dus zorg dat je beiden in combinatie inneemt. In sommige producten zit allebei, zoals in avocado. Maar slik je bijvoorbeeld omega 3-supplementen omdat je niet zo’n avocado- of visliefhebber bent? Zorg dan dat je die combineert met vitamine E-supplementen (of bijv. een multivitaminentablet waar ook E in zit).

To buy: avocado, vette vis, eieren.

Vitamine C
Bij stress maak je het stresshormoon cortisol aan. Vitamine C zorgt voor een daling van de hoeveelheid cortisol in je bloed. Stefanie: “Vitamine C is echt dé klassieke tip voor mensen met stress. Ik zou trouwens elke vrouw aanraden vitamine C-supplementen te slikken, zeker als je in de stad woont met alle uitlaatgassen en dergelijke.”  Maar hoeveel vitamine C heb je nodig? Stefanie: “Normaal gesproken is 1000mg per dag genoeg. Maar zit je echt even een paar dagen op stresslevel tien, dan kun je 1000mg om het uur innemen.” Denk jij dat supplementen alleen maar zijn voor mensen die ziek, zwak en misselijk zijn en dat jij dat niet nodig hebt? Wij legden eerder al waarom iedereen baat kan hebben bij supplementen. Nog steeds niet overtuigd? Dan kan je vitamine C natuurlijk ook uit sinaasappels halen. Kleine kanttekening: één sinaasappel bevat 61mg vitamine C.

To buy: vitamine C-supplementen of 17 sinaasappels

Magnesium
Stefanie: “Magnesium werkt zowel mentaal als lichamelijk ontspannend. Zo zien we bijvoorbeeld hele goede resultaten bij mensen die voor het slapengaan magnesium innemen en normaal moeilijk inslapen.” Magnesium in huis hebben is sowieso een goed idee. Het helpt namelijk niet alleen te ontspannen, het werkt ook tegen spierpijn, menstruatiekrampen, hoofdpijn en nekkrampen (door stress). Maar het beste aan magnesium? Het zit in cacao. Kijk, daar worden we gelukkig van. Stefanie: “Gedacht wordt dat dat ook de reden is dat vrouwen tijdens hun menstruatie zo’n zin hebben in chocolade. Je kunt dan namelijk een magnesiumtekort hebben. Daarnaast bevat cacao superveel antioxidanten. Dubbel winst dus.” Mini-spoiler: het gaat hier natuurlijk wel om de hele pure (min. 70% cacao) of rauwe variant. Niet om Tony’s Chocolonely karamel-zeezout.

To buy: spinazie, noten, (rauwe) cacao, peulvruchten, bananen, zeewier.

Verboden vruchten
Er zijn natuurlijk ook voedingsmiddelen die je stresslevel kunnen verhogen. Laat het volgende dus maar even liggen: rood vlees, alcohol, geraffineerde suikers en transvetten. Koffie is een discussiepuntje. Stefanie: “Het hangt af van de persoon. Cafeïne kan natuurlijk voor een opgejaagd gevoel zorgen. Dus als jij heel gevoelig bent en je zit na twee kopjes al met trillende handen, dan kan je beter een kamillethee nemen. Aan de andere kant bevat koffie antioxidanten. Als jij niet zo gevoelig bent voor cafeïne, kunnen deze antioxidanten opwegen tegen de stressreactie die koffie teweegbrengt.”

Not to buy: fastfood, chips, koekjes, snoep, biefstuk en wijn (tenzij het voor de vrijmibo is…)

 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Stefanie Klaver. Stefanie is voedingscoach en founder van Klaever Health.

 

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Bewaren

Bewaren

Hey goaldigger!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met onze laatste artikelen, inspirerende tips, exclusieve content en meer good stuff!

Marcellina Rietvelt

Marcellina Rietvelt

Na het behalen van een master Rechten en jarenlang werkzaam te zijn bij een advocatenkantoor, besloot Marcellina het roer volledig om te gooien en haar passies te volgen: mode en het empoweren van vrouwen! Het is nooit te laat om te gaan doen waar je echt gelukkig van wordt!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic