Salarisverhoging vragen (en het krijgen!)

Vind jij dat je een salarisverhoging verdient? Maar begint je baas er niet over? Tijd om het heft in eigen hand te nemen! Dat mannen in Nederland meer verdienen dan hun vrouwelijke collega’s op dezelfde functie komt niet doordat ze beter presteren, maar vooral omdat ze meer lef tonen. Veel vrouwen vinden het eng om salarisverhoging te vragen en weten niet goed hoe ze dat aan moeten pakken. No worries, wij voorzien jou van tips because you’re worth it!

Ask
Wil je salarisverhoging? Toon initiatief! Je baas komt er vaak niet zelf mee. Waarom zou hij of zij” “What’s in it for them? Nothing. What’s in it for you? Everything.” Heb je dus een beoordelingsgesprek op de agenda staan, begin er dan zelf over. Geen beoordelingsgesprek op de planning? Vraag het aan! Wacht niet af of je baas ermee komt. Dit zou meestal (twee)jaarlijks moeten gebeuren, maar bij veel bedrijven gebeurt dit niet. Neem dus zelf de touwtjes in handen. Het is echt niet vreemd om erom te vragen.

Prepare
Het gesprek staat op de planning. Zorg dat je daar voorbereid ingaat. Ga van tevoren op onderzoek uit wat andere mensen met jouw functie verdienen. Er zijn veel sites te vinden waarop de gemiddelde salarissen van functies staan. Heb je iets meer lef? Vraag je collega’s op hetzelfde niveau wat zij verdienen. Zet je bevindingen in een schemaatje, zodat je straks bij het gesprek je baas ook kan laten zien waar je je vraag op baseert.

Geloof dat je het waard bent
Belangrijk: geloof zelf dat je die salarisverhoging waard bent! Jij werkt hard, je presteert en je verdient het om daarvoor beloond te worden. Als jij in jezelf gelooft en van je eigen kunnen overtuigd bent, straal je dat ook uit tijdens het gesprek en zal je je baas er ook eerder van kunnen overtuigen.

Know your value
Maak duidelijk waarom jij een salarisverhoging verdient. Zet op papier wat je allemaal heb bereikt in je baan. Wat je goed hebt gedaan en wat je voor het bedrijf hebt betekent. Tip: houdt dit bij door het jaar heen, zodat als het gesprek komt, je precies weet wat je gepresteerd hebt. Wees niet te bescheiden!

Zet hoog in
Onderhandelen over salaris moet je zien als een spelletje. Jij komt met een bedrag, je baas komt met een bedrag en dan proberen jullie tot een compromis te komen. Veel vrouwen zien hier tegenop, maar het hoort er nu eenmaal bij en probeer het echt te zien als just a game. Als je je hier even op voorbereid – je hebt als het goed is al onderzoek gedaan naar wat je wilt verdienen en wat gemiddeld is voor jouw functie -, kun je alleen maar winnen! De truc is nooit te vragen wat je wilt hebben, want dan kan je ervan uitgaan dat je met minder eindigt. Zet altijd hoger in dat wat je in gedachten hebt, maar zet ook weer niet té hoog in; grote kans dat je baas je dan niet meer serieus neemt. Twintig procent hoger inzetten dat wat je in gedachten hebt is meestal een prima marge.

Go get it!

Op de hoogte blijven van Goaldigger-nieuwtjes? Volg ons op Facebook en Instagram.

Bewaren

Marcellina Rietvelt

Marcellina Rietvelt

Na het behalen van een master Rechten en jarenlang werkzaam te zijn bij een advocatenkantoor, besloot Marcellina het roer volledig om te gooien en haar passies te volgen: mode en het empoweren van vrouwen! Het is nooit te laat om te gaan doen waar je echt gelukkig van wordt!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic