Mantra Monday met Yasaman Bitarafan, founder Modern Getaways Magazine

Yasaman Bitarafan (31) lanceerde begin dit jaar het online travelmagazine Modern Getaways. De luxury travelguide is gericht op de stylish traveller, die groot durft te dromen, het belangrijk vindt om hard te werken, maar ook weet wanneer ze zichzelf moet verwennen. Met Modern Getaways wil Yasaman de moderne vrouw een beleving meegeven, die al start bij het inpakken van je koffer. From scratch heeft ze zichzelf aangeleerd hoe je een online magazine start. Deze energieke goaldigger weet hoe ze moet doorzetten in tijden van angst en hoe ze haar visie scherp moet houden. Welke mantra haar daarbij helpt?

Foto door Femmy Weijs
Foto: Femmy Weijs

Welk mantra helpt jou je goals te bereiken?
Feel the fear and do it anyway”. Er wordt vaak gezegd dat je in het leven nergens bang voor hoeft te zijn. Ik denk dat dat niet de juiste benadering is. Angst zit nu eenmaal in de mens, het is heel natuurlijk. Ik droom heel groot. Ik wil dat Modern Getaways internationaal bekendheid verwerft met schrijvers van over de hele wereld die bijdragen aan de content. Ik ben niet bang voor mijn grote droom. Ik denk altijd hoe hoger je inzet, hoe verder je komt. Ik voel meer angst voor de tijd die ik nodig heb om mijn doelen te realiseren. Ik ben bang dat ik te langzaam vooruit ga met mijn bedrijf, maar die angst hoort er bij. Het is goed om het te voelen en te accepteren. Ik kan mij niet voorstellen dat je een bedrijf hebt en geen angst voelt. Het houd je scherp en zodra je de angst omarmt en het niet ontwijkt, kun je het juist in je voordeel gebruiken. Tuurlijk bestaat er een mogelijkheid dat je keihard op je bek gaat, maar die angst om te falen zal er altijd zijn. Zodra je dat accepteert, leer je ermee omgaan. Mocht ik op mijn bek gaan, dan baal ik even, maar daarna haal ik er weer een les uit, waardoor ik kan groeien en op andere, misschien wel belangrijkere momenten beter zal presteren.”

Feel the fear and do it anyway

 Hoe ben je tot deze mantra gekomen?
“Ik zag het voorbij komen in een artikel dat ik las. Ik lees graag ’s avonds in bed artikelen over ondernemerschap en artikelen die relevant zijn voor mijn vakgebied. Ik wil op de hoogte blijven van wat er speelt in mijn vakgebied; wat de nieuwste trends en ontwikkelingen zijn en meer lezen over het ondernemerschap zelf. Entrepreneur.com, Inc.com, Forbes.com en Quicksprout.com zijn websites waar ik dit soort artikelen vind. Toen ik de tekst “feel the fear and do it anyway” voorbij zag komen, klikte het meteen. Het stond op de cover van een boek geschreven door Susan Jeffers. Ik heb het meteen gekocht. In dit boek schrijft schrijft Susan dat als je “I can’t do it” zegt, eigenlijk “I won’t do it” bedoelt. De angst om te falen is volgens haar theorie niet altijd de reden waarom je niet doorzet. Toen ik dit las, kwam ik erachter dat dit op mij van toepassing was en geen angst had om te falen. Nee, ik had angst voor succes. Succes betekent namelijk hard werken, en uit je comfortzone te stappen. Je kunt alles wat je wil, maar je moet er wel voor durven kiezen en het doen en dat is soms lastig. Veel mensen stappen liever niet uit de comfortzone. Toen heb ik mezelf een schop onder mijn kont gegeven en ben ik er helemaal voor gegaan. When you know better, you do better.. Om Modern Getaways te kunnen lanceren heb ik mijzelf alles aan moeten leren. Ik had een totaalplaatje in mijn hoofd van Modern Getaways maar geen idee hoe ik een online magazine moest ontwikkelen. Ik heb via Youtube video’s gekeken om mijzelf Photoshop, Indesign en coderen te leren. Zo zie je maar weer, je kunt alles, als je het maar wil.”

 Op welk moment bracht dit mantra jou dichterbij jouw doelen?
“Voordat ik startte met Modern Getaways, zag ik mijn visie heel helder. Maar ik was natuurlijk de enige die deze visie zo duidelijk kon zien. Als iets nog niet bestaat, is het voor anderen heel makkelijk om erover te oordelen. Vanuit hun eigen angsten proberen ze jou te beschermen. Zo gaven de mensen in mijn omgeving suggesties over hoe ik het beter zou kunnen doen. Ik heb toen een hele website gecreëerd op basis van wat iedereen om mij heen me adviseerde. Ik had toen nog bevestiging nodig van mijn omgeving. De grootste angst die ik op dat moment voelde, was de eventuele afkeuring van mijn omgeving. Of dat als ik niet naar ze zou luisteren, het zou floppen. Toch besloot ik om me niet door mijn angst te laten beïnvloeden. Pas toen kon ik aan mezelf toegeven dat Modern Getaways niet was geworden zoals ik het mij had voorgesteld, omdat ik te veel naar anderen had geluisterd. Ik heb toen die eerste versie weggegooid en ben opnieuw begonnen met de versie die ik in mijn hoofd had; Modern Getaways zoals het nu is. Ik heb hierdoor geleerd altijd naar je gut feeling te luisteren. Trek je niets aan van anderen, of wat zij belangrijk vinden en of ze wel of niet in je geloven. Het idee van een ander, kan voor die persoon een succes zijn, maar dat hoeft het niet voor jou te zijn. Als het niet bij je past, is het nooit goed. Op het moment dat je naar je omgeving luistert en niet meer naar jezelf, heeft de angst jou dus overgenomen. Je kiest voor de makkelijke weg en niet de weg die jij op wil om je visie te realiseren. Het is moeilijk als er van alle kanten wind komt, je hele omgeving met allerlei vraagtekens zit en jij sterk in je moet schoenen blijven staan. Maar ik kijk er op terug als iets dat heel goed is geweest, want anders was Modern Getaways ook niet geworden zoals het nu is.”

“Ik geloof niet dat er iemand is die geen angst voelt en ik wil iedereen meegeven dat het onzin is om die angst niet te mogen voelen”

Waarom zouden je mede-goaldiggers ook volgens deze mantra moeten leven?
“Ik denk dat deze mantra bij iedereen past, omdat iedereen angsten heeft. Ik geloof niet dat er iemand is die geen angst voelt en ik wil iedereen meegeven dat het onzin is om die angst niet te mogen voelen. Zolang je de angst probeert te ontwijken en je je kop in het zand steekt, kun je er niets positiefs van maken en blijft het als een donkere wolk boven je hoofd zweven. Zodra je het benoemt en toegeeft dat je bang bent, kun je het gevoel eruit trekken en het omarmen. Je kunt het accepteren en tegen jezelf zeggen: I got this. En als je faalt, waar veel goaldiggers en entrepreneurs juist angstig voor zijn, ga dan gewoon door. Het is heel onrealistisch om angst niet te willen voelen. Dat is net als dat je van de trap valt en geen pijn voelt. De enige manier waarop de angst verdwijnt, is door het te voelen, door te zetten en te doen wat jij wil doen.”

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Esra

Esra

Esra Buke is een happy soul en jaagt haar dromen na door te doen waar ze het meest van houdt: het creëren van content gedreven door haar passie voor verhalen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic