Goaldigger Talk met Vera van Erp, model -New York Edition

Haar carrière kreeg een kickstart door een Global Exclusive boeking van Louis Vuitton. Ze is het covermodel van de Nederlandse Vogue. Vandaag launcht een Gucci-campagne waarin ze te zien is met acteur Jared Leto. Een goal come true voor Vera van Erp! We fotografeerden het Nederlandse model in New York en vroegen haar naar haar goals en wat er allemaal bij komt kijken.

Interview door Eve Tomaszewski voor The Goaldiggers Club
Fotografie door Myrthe Giesbers voor The Goaldiggers Club

 

IMG_3421
Wat is je goal?
“Eigenlijk wist ik als kind al dat ik later iets creatiefs wilde doen. Ik had van jongs af aan iets met mode en las veel magazines en modeblogs. Daardoor kende ik op mijn vijftiende het modehuis Céline al, in tegenstelling tot mijn vriendinnen in het zuiden. Ik heb tweeënhalf jaar gestudeerd op het Amsterdam Fashion Institute (AMFI). Als ik geen modellenwerk meer kan doen, wil ik wel in de modewereld blijven werken als bijvoorbeeld editor bij een magazine. Het is mijn grote droom om met Grace Coddington samen te werken. Nu het nog kan is mijn goal om op het hoogst mogelijk haalbare niveau modellenwerk te doen. Zoveel mogelijk campagnes en covers doen. En een Chanel show lopen!”

Welke acties onderneem je om dat goal te bereiken?
“Samen met mijn agente Marit van CODE Management ben ik mijn carrière doelbewust aan het uitstippelen. Tuurlijk, de modellenwereld is onvoorspelbaar, maar ik wil langer dan een paar seizoenen mee gaan en modellenwerk zo lang mogelijk blijven doen. Ik geniet van de kansen die op mijn pad komen, maar het is wel hard werken. Met alleen de juiste looks kom je er niet. Je moet ook een prettig mens zijn om mee samen te werken. Ik vind innerlijk heel erg belangrijk. Ik wil mensen niet alleen inspireren met mijn uiterlijk. In interviews kunnen mensen de echte Vera leren kennen.”

Waar sta je nu precies?
“Vandaag komt de Guilty campagne van Gucci uit, waarin ik te zien ben met acteur Jared Leto. Verder ben ik heel erg druk met de voorbereidingen voor New York Fashion Week. Voor mij zijn dit de drukste weken van het jaar. De komende zes weken staan volgepland met castings, fittings en shows. Soms heb ik al om 05.00u mijn eerste calltime en lig ik pas rond 03.00u in bed na mijn laatste fitting. De aankomende tijd staat in het teken van meer dan vijftien uur per dag werken. Dat is heel vermoeiend, maar vooral een leuk avontuur. Je maakt heel veel dingen mee die je een kick geven.”

IMG_3329
Wat zie jij als jouw grootste uitdaging bij het bereiken van je goals?
“Tijdens de Fashion Weeks ben ik heel druk en 24/7 met werk bezig, maar daarna kan er net zo goed twee weken geen klus in mijn agenda staan. Met modellenwerk weet je nooit waar je aan toe bent en dat is soms best lastig. Ik kan daar heel erg onzeker van worden. Op dat soort momenten vraag ik mezelf dan af of mijn modellenmoment voorbij is. Maar dan komt er ineens weer een grote klus binnen en kan ik weer opgelucht ademhalen. Ook lastig, ik mis soms belangrijke momenten waar ik graag bij had willen zijn. Mijn zusje zou afstuderen en riep al maanden van tevoren: ‘Vera, die dag ga ik afstuderen, zorg dat je erbij bent’. En uiteindelijk kon ik er toch niet bij zijn vanwege een klus. De mensen die dichtbij me staan begrijpen dat ik dit werk niet voor altijd kan blijven doen en dat ik daarom geen ‘nee’ kan zeggen tegen grote opdrachten. Maar ik voel me daar soms wel schuldig over.”

Op welke prestatie tot nu toe ben je het meest trots?
“Dat ik als global exclusive werd geboekt voor de show van Louis Vuitton. En natuurlijk de Guilty-campagne van Gucci met Jared Leto. Die wordt heel groots aangekondigd en zal door heel veel mensen worden gezien. De fotocampagne zal te zien zijn op het internet en televisie. In bladen. Zelfs in de bioscoop. Spannend.”

“Ik wil mensen niet alleen inspireren met mijn uiterlijk. Ik vind innerlijk heel erg belangrijk. “

Kan je iets noemen waarvan je hebt geleerd?
“Door modellenwerk heb ik geleerd om met afwijzingen om te gaan en deze nooit persoonlijk te nemen. Als model sta je vaak in optie, voordat het tot een daadwerkelijke boeking komt. Het kan zomaar zijn dat er met jou tientallen andere meisjes voor een klus in optie staan, dus negen van de tien keer gaat een boeking dan ook niet door. Dat is balen als je een job heel graag wil doen. Maar ik weet ondertussen: het betekent niet dat ik niet goed ben. Het wil gewoon zeggen dat een merk een andere voorkeur heeft. Het hoort er bij. Als ik elke gecancelde optie zou zien als een persoonlijke afwijzing zou ik een zwaar leven hebben.”

Wie zie jij als goaldigger?
“Grace Coddington. Ze werkte eerste ook als model en is toen bij de Amerikaanse Vogue gaan werken als editor.”

IMG_3086
Wat had je achteraf gezien graag willen weten over het bereiken van je goal?
“Dat het soms tijd kost om erachter te komen dat de keuzes die je op basis van je gevoel maakt, juist zijn. Toen ik stopte met mijn opleiding aan het AMFI, omdat het modellenwerk zo goed liep, voelde dat voor mij als de juiste keuze. Mijn ouders vonden dat op dat moment geen goed idee en wilden dat ik eerst mijn diploma zou halen. Daardoor heb ik op sommige momenten wel getwijfeld aan mijn keuze en me afgevraagd of ik wel een goede beslissing heb genomen. Nu niet meer. Nu weet ik dat je sommige dingen moet laten gaan, zodat er nog iets beters op je pad kan komen. Ik heb in de anderhalf jaar dat ik fulltime als model werk veel meer geleerd, dan dat ik ooit op school zou kunnen leren. Ik maak de modewereld van heel dichtbij mee. Ik heb met Nicholas Ghesquière (Louis Vuitton), Jonathan Anderson (J.W. Anderson) en Phoebe Philo (Celiné) en andere grote namen samengewerkt. En mijn ouders? Daar is het ook helemaal goed mee gekomen. Ze zijn nu super trots op wat ik allemaal heb bereikt.”

Waarin voel jij je ‘on top of the world’?
“Ik heb een geluks-blouse. Van Isabel Marant. Het is een blauwe blouse met borduursels. Een beetje western-achtig. Als ik die naar een casting aan heb, dan is de klus naar mijn gevoel al voor 90% binnen, haha.”

“Door modellenwerk heb ik geleerd om met afwijzingen om te gaan en deze nooit persoonlijk te nemen.”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
“Dat je je tekortkomingen moet omarmen. Ken je de quote: shortcomings can turn out to be our greatest gifts? Dat is wel op mij van toepassing. Eigenlijk was ik met mijn 1.74 cm te klein om als model te werken, maar mijn agente Marit heeft altijd in mij geloofd en tegen me gezegd dat het juist in mijn voordeel kon werken. Mijn tekortkomingen maken mij juist uniek. Misschien had mijn carrière er wel heel anders uit gezien en ging het niet zo goed als ik 1.78 cm was geweest…”

Hoe zorg jij voor peace of mind?
“Wandelen. Dat vind ik heel fijn. Als ik in New York ben probeer ik dat zoveel mogelijk te doen. Dan ga ik te voet naar al mijn castings en loop ik soms wel vijftien kilometer per dag. Ik kom elke dag in straten waar ik nog nooit ben geweest. Dat werkt voor mij heel rustgevend. Maar het is tegelijkertijd ook inspirerend, omdat ik elke dag nieuwe dingen tegenkom.”

IMG_3408
Hoe belangrijk is jouw inner circle bij het bereiken van je goal?
“Heel belangrijk. Familie staat voor mij op nummer één. Ze houden mij met beide benen op de grond. Ik vlieg de hele wereld over, maar het is heel fijn om in Brabant terug te komen. Mijn vriendinnen en familie snappen niet veel van dit wereldje, dat is eigenlijk wel lekker. Natuurlijk vragen ze hoe ik het heb gehad en hoe het is geweest, maar ik hoeft het er verder niet echt over te hebben. Het is heel fijn om soms even uit de luchtbel te stappen die de modewereld heet. Ik heb veel steun aan mijn vriend. Als je model bent, moet je vriend er voor openstaan dat je veel weg bent en een heel onregelmatig leven hebt. Gijs is er voor mij. Hij komt me vaak opzoeken als ik er ergens ben en we facetimen elke dag. In het begin was ik wel bang dat we van elkaar zouden vervreemden als ik vaak wegging, maar inmiddels ben ik gerustgesteld dat het goed zit. We zijn al vijf jaar samen. Onze band wordt alleen maar sterker.”

Wat is jouw definitie van succes?
“Ik vind mezelf niet succesvol als ik een goal heb behaald, maar als ik kan genieten van het proces naar het behalen van een goal toe. Ik probeer altijd te leven vanuit dankbaarheid en stil te staan bij alles wat ik al heb. Dat gun ik iedereen.  Ik kan me intens gelukkig voelen en genieten als ik door de straten van New York loop met al die grote gebouwen om me heen.”

IMG_3277

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Eve Tomaszewski

Eve Tomaszewski

Eve is founder van The Goaldiggers Club en wil daarmee een plek creëren waar ondernemende vrouwen ervaringen, ideeën, tips & tricks, kennis en skills kunnen delen. Ze wil hen de mogelijkheid bieden om het gesprek met elkaar aan te gaan en inspireren om al hun carrière goals te behalen terwijl ze tegelijkertijd een gelukkig leven leiden.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic