De Goaldigger formule: stop met jezelf te vergelijken met anderen

Er zijn ontelbaar veel mensen waar we onszelf mee vergelijken. Het slechte nieuws: het brengt je niet verder. Ik zal eerlijk zijn. Ik vergeleek mijzelf vroeger ook met anderen. Er is niets mis met research, zien wat anderen doen, je laten inspireren door het succes van anderen en gemotiveerd raken je eigen dromen te volgen. Maar het viel me op, dat wat begon als ‘inspiratie’, een nare gewoonte werd. Ik werd niet alleen geïnspireerd. Ik kreeg ook onrealistische verwachtingen. Ik begon te geloven dat ik net zo succesvol moest zijn als de mensen die al tien jaar aan hun bedrijf werkten. Ik kan je verzekeren: dat gaat niet gebeuren als je net je bedrijf bent gestart. Dit is wat ik gaandeweg heb geleerd over de tekortkomingen van vergelijken:

Het legt de focus op de verkeerde persoon
Er is maar één leven waar je werkelijk controle over hebt en dat is dat van jezelf. Als we onszelf continue vergelijken met anderen, verspillen we waardevolle energie die we kunnen besteden aan het verbeteren van ons leven en dat van anderen.

Het is altijd oneerlijk

We hebben de neiging om onze slechtste kanten met andermans beste kanten te vergelijken. Hoe kan dat ooit eerlijk zijn?

Je bent veel te uniek
Jouw talenten, successen, bijdragen en waarden zijn volkomen uniek, net als jouw doel in deze wereld…

Je wint er niets mee, maar verliest een hoop
Je trots, je zelfvertrouwen, je creativiteit, je drive en je passie.

Het kost je kostbare tijd
We krijgen 1,140 minuten per dag. Om ook maar één minuut daarvan te verspillen door jezelf te vergelijken met anderen, is er één teveel.

Ik heb ook geleerd hoe ik STOP met mezelf te vergelijken met anderen en de focus terug te krijgen op dingen die ik belangrijk vind, mijn eigen doelen. Onthoud daarom het volgende:

Wordt je bewust van je eigen succes
Of je nu een blogger, schrijver, muzikant, advocaat, moeder of student bent, je bent uniek, omdat je unieke ervaringen hebt en unieke talenten. Je hebt fantastische dingen gedaan om op het punt te komen waar je nu staat. Geef jezelf daar erkenning voor. En neem eerdere successen mee ter motivatie om nog meer te bereiken. Je hebt al aan jezelf laten zien dat je het kunt, dus gebruik die kennis voor toekomstige doelen. Je hebt al alles wat je nodig hebt om te slagen.

Vindt inspiratie zonder vergelijking
Zoals eerder gezegd, is er niets mis met leren van anderen. Het is zelfs verstandig om te doen. Maar maak voor jezelf het verschil duidelijk tussen inspiratie en vergelijking. Probeer aan te voelen wat een positieve verandering teweegbrengt en wat een negatieve invloed zal hebben. Tip: stel vragen aan de mensen die je bewondert of lees biografieën om daar inspiratie uit te halen.

Waardeer en complimenteer meer
Soms is er plaats voor gezonde competitie, maar het leven is daar niet een van. De eerste en belangrijkste stap om te stoppen met vergelijken is om consistent de bijdragen en successen van anderen te waarderen en complimenteren.

Wees dankbaar
Dankbaarheid dwingt ons om de goede dingen die we nu al in ons leven hebben te erkennen.

Sta op en beweeg
Sta de volgende keer op als je merkt dat je jezelf met anderen aan het vergelijken bent en verander van omgeving. Maak een ommetje – zelfs als dat betekent dat je naar de andere kant van de kamer of de kantoorruimte loopt. Sta toe dat de verandering van omgeving ook je denken verandert.

Vergelijk met jezelf
We werken allemaal hard om de beste versie van onszelf te zijn – niet alleen voor onszelf, maar ook zodat we anderen wat te bieden hebben. Werk hard om emotioneel, fysiek en spiritueel voor jezelf te zorgen. Zet jezelf ertoe elke dag een klein beetje te groeien. En leer om de gemaakte stappen te vieren zonder ze te vergelijken met anderen.

Wat ik nog toe wil voegen is dit: besef dat niemand perfect is. Iedereen heeft zijn mindere kanten, zijn onzekerheden en zwakke plekken. We zijn allemaal mensen. Help jezelf eraan te herinneren dat je nooit zomaar moet oordelen. Kijk verder dan het succes dat er op het eerste gezicht lijkt te zijn. Ik vertel mezelf altijd dat ik uniek ben. Onthoud dat jij je eigen kracht kunt zijn.

LMDJ_20160325_0036

Photo by Luna de Jong

 

Floortje Lopes

Floortje Lopes

Floortje gelooft dat mensen vaak veel meer kunnen dan ze zelf denken. Ze gelooft ook dat elke dag een nieuw begin is en een nieuwe mogelijkheid om iets anders te doen. Ze heeft heeft Tree Full of Scones en United for Succes opgericht om ondernemers te helpen hun potentieel te benutten, grenzen te overschrijden en hun dromen om te zetten in realiteit.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

logo-monogram arrow-long play usp-events usp-female usp-glasses usp-killertips usp-magic